Korteriomanik sai ammu tehtud vea tõttu maamaksuteate

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja.
Kortermaja. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Üle 30 aasta kortermajas elanud kuressaarlane sai üllatuse osaliseks, sest talle laekus  maksu- ja tolliametilt teade maamaksu tasumise kohustuse kohta, kuigi sellest aastast ei peaks ta kui korteriomanik maamaksu enam maksma.

Meie Maa toimetusse pöördunud Hugo sõnul on ta juba üle 30 aasta elanud Kuressaares ühel kindlal aadressil, kuhu on ka sisse kirjutatud. Korter on tema nimel.

«Sain meili teel maksuametilt teate, mille järgi tuleb mul 1. aprilliks tasuda 8,80 eurot maamaksu. Ometi ei peaks ma sel aastal enam maksma,» üllatus mees, näidates väljaprinditud maksuameti teatist.

Kuressaare linnavalitsuse vanemmaakorraldaja Piret Laid avastas ka endale ootamatult linlase kohta käiva maamaksuvabastuse puudumise.

«Meie saame andmed maamaksu infosüsteemist MAKIS, mida hakati tegema sügisel,» ütles Laid. Veel andmebaasides tuhnides tegi ametnik kindlaks, et mehe sissekirjutuses on millegipärast märgitud korteri numbriks 36, kuigi viimane on kogu aeg elanud korteris 39. Samas maja number oli õige.

«Minu praktika jooksul ei ole sellist asja enne ette tulnud. Ilmselt on keegi teinud näpuka ja seetõttu pole ta maamaksusoodustust saanud,» arvas Laid, viidates, et algandmed tulevad rahvastikuregistrist.

Kontrollinud rahvastikuregistrit, veendus ametnik ka ise, et Hugo korteri numbriks on märgitud hoopis 36. Igaks juhuks uuris Hugo internetist e-riigi kaudu oma andmeid ja sealt tuli samuti välja, et ta elaks justkui korteris 36.

Raske süüdlast tuvastada

Kes ja millal vea tegi, seda on tagantjärele raske välja selgitada. Pole välistatud, et aps võis tekkida juba Vene ajal, kui elanike sissekirjutuse kohta peeti arvestust perfokaartidel, või Eesti taasiseseisvumise esimestel aastatel, kui andmeid arvutisse ümber sisestati.

Ometi maamaksuteatisel, mis meili teel kuressaarlasele saadeti, on aadressiks märgitud õige korterinumber – 39. «Tuludeklaratsiooni esitades kannab inimene sinna ise oma elukoha,» selgitas Laid.

Pikka aega linnavalitsuse registripidajana töötanud Anne Raik ei osanud samuti öelda, millal ja kelle süül näpukas aset leidis.

Ta lubas e-riigi edendajale, AS-ile Andmevara edasi anda, et rahvastikuregistris parandus sisse viidaks. Piret Laid kinnitas, et edastab tolli- ja maksuametile kuressaarlase õige sissekirjutuse ning korteriomanik ei pea maamaksu tasuma ja võib maamaksuteatise rahulikult prügikasti visata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles