Iga teine inimene lahkub töölt koos tööandja firmainfoga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vargus.
Vargus. Foto: SCANPIX

Värske Symantec`i uuring näitab, et pooled töötajatest, kes eelmisel aastal ametist lahkusid, võtsid kaasa tööandjale kuuluvat konfidentsiaalset infot ning lausa 40 protsenti neist kavatses kaasavõetud andmeid oma tulevases töös kasutada.

62 protsenti töötajaid ütles, et nende arvates on täiesti mõistlik konfidentsiaalset ettevõtteinfot oma seadmetesse tõmmata ja enamik ei kustuta seda infot kunagi, sest ei pea kustutamist oluliseks. Uuringust selgus ka, et 56 protsendi töötajate arvates on täiesti normaalne kasutada oma töös konkureeriva ettevõtte salastatud dokumente.

Kuidas andmete kuritarvitamist lõpetada? Siin ei ole täielikku lahendust, kuid Inc.Com pakub välja mõned ideed, kuidas firmaandmetega turvalisemalt ringi käia ning kuidas vältida seda, et teadmatusest rikud intellektuaalse omandi kaitse seadusi:

Varusta töötajad seadmetega, mida nad tööks vajavad. Nutitelefonid, laptopid ja iPadid on kallid ja sulle võib tööandjana tunduda, et on palju praktilisem ja odavam, kui inimesed kasutaksid töö tegemiseks oma isiklikke seadmeid. Ning et kui sa juba ostsid neile sülearvuti, siis ei näe sa enam otseselt vajadust anda neile ka iPad. Tegelikult aga oleks mõistlikum osta töötajatele näiteks nutitelefonid, lasta neil neid kasutada ka erakõnedeks, kuid kui nad töölt lahkuvad, peaksid nad tagastama telefonid koos kogu infoga, mis selles leidub.

Tee reeglid selgeks. Tõenäoliselt on sul vaja inimestele selgelt öelda, mida nad võivad firma infoga teha ja mida mitte. Kui sa ei taha, et sinu firmaandmed ettevõttest «välja jalutavad», siis räägi inimestega sellel teemal. Sul on vaja selgeid reegleid olgu ettevõtte töötajate arvuks 2 või 2000 inimest.

Selge eitav suhtumine konkurendi andmete kasutamise suhtes.  Võib olla ahvatlev kasutada uue töötajaga tema eelmiselt tööandjalt «kaasa tulnud» andmeid, kuid see võib su ettevõttele palju asjatuid sekeldusi tuua. Kaalu uue töötaja värbamise ühe osana sisse viia ka sellise dokumendi allkirjastamine, mis ütleks üheselt, et teise ettevõtte intellektuaalomandi kasutamine oma töös on keelatud.

Kontroll uksel. Pole vahet, kas su töötaja lahkub paremate väljakutsete pärast või sa vallandad ta, küsi üle, kas tal pole konfidentsiaalset firmainfot oma seadmetes. Anna selgelt mõista, et see tuleb sealt eemaldada ning jäägu sellest ka järele jälg allkirjastatud dokumendina.

Ära unusta lisakoopiaid. On täiesti mõistlik lasta inimestel kodus töötada, kuid pane neile südamele, et kõik dokumendid ja töötamiseks tehtud koopiad tuleb projekti lõppedes tagastada kontorisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles