Seppik: Padari pakett on Keskerakonna nägu

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna valimisplakat
Keskerakonna valimisplakat Foto: Peeter Langovits / Postimees

Keskerakondlase Ain Seppiku sõnul näib rahandusminister Ivari Padari eile välja käidud maksu- ja kärpepakett mitmes punktis Keskerakonna pealt mahakirjutatuna.


«Padari pakett on Keskerakonna nägu. Meie jaoks on see suur üllatus. Padar ei ole tüüpiline sotsiaaldemokraat, ta on pigem ikka parempoolne sotsiaaldemokraat. Et ta sellega välja tuli, peab häda ikka väga suur olema,» rääkis Seppik Postimees.ee'le.

Tema sõnul on Padar hakanud aru saama, et astmeline tulumaks on hea lahendus. «Ta ei nimeta seda niimoodi, sest seda pühaduseteotust tema keel ei paindu ütlema. Aga selle eest tuleb teda küll kiita, sest sisuliselt on tegu astmelise tulumaksuga,» kommenteeris ta ideed kehtestada 40 000 krooni ületava kuusissetuleku saajate tulumaksuks 30 protsenti.

Kas valitsus loobub oma põhimõtetest?

Seppiku sõnul on Padari maksutõusupakett loogiline, sest kärpimine riigieelarvesse raha juurde ei too. «Aga ma kujutan ette, et kui see koalitsioon selle söödavaks kuulutab, siis pole selle koalitsiooni põhimõtetest üldse midagi alles.»

Seppiku väitel lahendaks Keskerakond praegust majandusolukorda umbes samamoodi, nagu Padar seda üritab teha - makse tõstes ja kulusid kärpides - , kuid jõulisemalt. Tema sõnul oleks Keskerakond juba aasta tagasi tõstnud makse, vähendanud kiiremas temposid kulusid ja võtnud laenu.

«Laenu oleks pidanud nähtavasti ammu võtma. Iga päev, mil me laenuvõtmist väldime, seab meid halvematesse tingimustesse.»

Idaturg appi

Tema sõnul on kriis aeg, millal tuleb majanduse struktuuri ümber korraldada, ning seda võiks teha äriringkonnad ise, kusjuures riik saaks mõne seaduseelnõuga kaasa aidata.

«Meil on võimalik minna ka idaturgudele, kaasa arvatud Venemaa, Hiina ja arenevad-tõusvad turud,» rääkis ta.

«Venemaaga eeldab see poliitiliste suhete elavdamist. Aga aeg on soodne, sest Venemaal on samuti raske. Kui vaadata kaardile, siis venelased peaksid kindlasti olema huvitatud transiidist - kõige loogilisem on venelastele kaupa välja vedada Eesti kaudu.»

Padar lajatas kärpekavaga

Ivari Padar käis eile valitsuse lauale astmelise tulumaksu ja maamaksu-tõusu plaani.

Eilsel eelarve kärpearutelul seati sihiks, et selle aasta eelarvekulusid tuleb võtta vähemaks veel 5,5 miljardit ja 2010. aasta kulusid 11,2 miljardit.

Kõik kolm koalitsioonipoolt kinnitasid eile ka, et lisaks kärbetele tuleb leida uusi tulusid.

Valitsus leppis kokku, et tulumaks on tuleval aastal vähemalt 21 protsenti, et tulumaksuvaba miinimum ei kasva erinevalt varem lubatust ja esimese ega teise lapse pealt ei anta vanematele rohkem tulumaksuvaba tulu.

Kõik muu on lahtine. Kõige suuremaid erimeelsusi tekitas eile valitsusliidus rahandusministeeriumi pakutud astmeline tulumaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles