Lauri: langeme 2004.-2005. aasta tasemele

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Lauri.
Maris Lauri. Foto: Peeter Langovits

Swedbanki makroanalüütiku Maris Lauri sõnul vajub Eesti majandus tuleva aasta teiseks pooleks 2004.-2005. aasta tasemele.

Swedbanki pessimistliku stsenaariumi realiseerumisel, mille tõenäosuseks hinnatakse 20 protsenti, tabab Eesti majandust tänavu 12-14 protsendi suurune majanduslangus ja tuleval aastal kukub majandus veel enam kui 3 protsenti.

Halvimal juhul võib Eestit tabada tugev negatiivne šokk, mis nõuab väga karme meetmeid, rääkis Lauri.

Kui õiged otsused jäävad kehva majanduspoliitika tõttu tegemata, ei suuda riik rakendada ka lühiajalist ellujäämisstrateegiat, kasvustrateegia rakendamisest rääkimata, selgitas analüütik. «Sel juhul jääme pikaks ajaks vinduma ja lõpetame seal, kus Läti oli sügisel.»

Panga põhistsenaariumi järgi Eestil siiski nii halvasti ei lähe ja majanduslangus jääb tänavu 8-10 protsendi piiresse, tuleval aastal aga 2 ja 3 protsendi vahele.

Selle stsenaariumi käivitamiseks annab Lauri sõnul alust maailmas toimuv kohandumine. «Ehkki see ei pruugi olla piisav, ei näe me hetkel ka põhjust uueks suureks kukkumiseks,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles