Viivitused: Sotšis lendas esimene pea

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahmed Bilalov
Ahmed Bilalov Foto: SCANPIX

Vladimir Putin vallandas Vene olümpiakomitee asepresidendi Ahmed Bilalovi – esimene kõrgel tasemel kirvelöök Sotši 2014. aasta taliolümpia tööde viibimise ja kulude kasvu kontekstis.

Putin väisas läinud nädalal ehitustandrit eesmärgiga tähistada hetke, mil kauaoodatud suursündmuseni jääb täpselt aasta. Paraku kujunes külaskäik peamiselt uurimistegevuseks, tuvastamaks miks mõned objektid on kuid, mõnel juhul aga aastaid graafikust maas.

Sellest ajast alates, mil Venemaa viis aastat tagasi endale taliolümpia võitis, on mängude eeldatav maksumus viiekordistunud ja kõrgub 50 miljardi dollari tasemel, ületades suure kaarega Londoni 2012 ja Pekingi 2008 olümpiate kulud, mis olid vastavalt 14 ja 42 miljardit dollarit.

379 rajatisest on valmis vaid 153, 49 neist on ajakavast maas.

Kolmapäeval korraldas Putin ühe oma kurikuulsatest telegrillimistest. Esimesena keerutati süte kohal asepeaministrit Dmitri Kozakit, kes vastutab mängude korralduse eest. Kozak veeretas aga süü edasi Ahmed Bilalovile, Vene olümpiakomitee asepresidendile.

Silm suunatud lõpetamata suusatornidele, küsis üha vihasemaks muutuv president, kui palju see ehitus ajakavast maas on ning kui palju asi kavandatust kallimaks kujuneb. Vastused: üle kahe aasta ja kuus korda.

«Kes on omanik?» päris Putin.

Kozaki näpp näitas Bilalovile, kes on muuhulgas ka Põhja-Kaukasuse kuurorti boss.Tegemist on Kremli poolt rahastatud organisatsiooniga, mille ülesandeks on edendada turismi Venemaa ärevas lõunaosas.

«Ja niiviisi ehitab olümpiakomitee asepresident?» urises Putin. «Tubli töö.»

Kozak ütles eile reporteritele, et Putin on andnud korralduse Bilalov vallandada.

...

Nagu ülaltoodust veel vähe oleks, peab Sotši valutama südant ka ilma pärast. Eile oli Sotšis 19 soojakraadi, isegi mägedes – kus tuleval talvel medalite nimel sportima hakatakse – näitas kraadiklaas 15 kraadi üle nulli.

Korraldajad kinnitavad, et päike mänge ei nurja, sest lumekahurid töötavad ka suure sulaga.

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles