Natura piiride muutmine laiendab toetusesaajate hulka

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Valitsus kiitis heaks keskkonnaministeeriumi algatatud Natura 2000 piiride muutmise, mille tulemusel suureneb Natura alale jäävate poollooduslike koosluste hooldamise ning metsa- ja põllumaade eest eurotoetust saavate maakasutajate hulk.


Eesti esitas esimest korda Natura 2000 võrgustikku kuuluvate alade piirid Euroopa Komisjonile 2004. aastal ning selle teabe alusel on toimunud ka metsa- ja maaomanikele toetuste väljamaksmine.

«Aastatel 2004-2007 on aga Eestis looduse kaitseks juurde moodustatud ja riikliku kaitse alla võetud 64 uut kaitseala, 343 hoiuala ja 235 püsielupaika ning laiendatud 115 kaitseala, mistõttu tuleb muuta ka Natura piire,» selgitas keskkonnaministeeriumi asekantsler Andres Talijärv.

Nüüd hakkavadki Natura alade piirid kattuma looduskaitseseaduse alusel kaitstavate alade piiridega ja see laiendab oluliselt Euroopa Liidust Natura toetusi saavate kaitsealuste maade kasutajate hulka.

Osa põllumajandusmaid, mis aastal 2004 olid arvatud Natura 2000 võrgustikku, jäid aga kaitsealade moodustamise käigus eksperthinnangute alusel välja, kuna nendel maadel puudub looduskaitseline tähtsus. Sellistele looduskaitseliste piiranguteta põllumaade maakasutajatele Natura põllutoetust ei maksta. Samal ajal lisandub Natura võrgustikku uusi põllumajandusmaid, millele saab alates sellest aastast sama toetust taotleda.

Kokku suureneb Natura-alade pindala 37 547 ha võrra, lisandunud aladest on 12 897 ha eraomandis.

Keskkonnaministeerium teavitab võimalikest Natura piiride muudatustest kõiki pindalaliste põllutoetuste saajaid, keda see võib puudutada ning põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) saadab neile uued kaardid Natura 2000 võrgustiku täpsustatud piiridega.

Ministeerium palub teate saanutel põllumaataotluse esitamisega oodata seni,
kuni nad on PRIAst kätte saanud uue kirja koos täpsustatud kaardiga.

Natura 2000 piirid on aluseks kolmele maaelu arengukavas maaomanikele ja maakasutajatele ettenähtud Natura toetusele: erametsatoetus, põllumajandusmaale ja poollooduslike koosluste hooldamise toetus.

Natura põllumaatoetuse määr on 502 krooni hektari kohta aastas ja seda saab taotleda PRIA kaudu. Erametsatoetust saavad taotleda Natura aladele jäävad erametsamaade omanikud. Toetuse määr on kaitsealade ja püsielupaikade piiranguvööndis ning hoiualadel 940 krooni hektari kohta ja kaitsealade ja püsielupaikade sihtkaitsevööndis 1720 krooni hektari kohta aastas. Toetusi saab taotleda Erametsakeskuse kaudu.

Poollooduslike koosluste hooldamise toetust makstakse puisniidu, puiskarjamaa, rannaniidu, lamminiidu, soostunud ja sooniidu, loopealse, kadastiku, nõmme ja aruniidu niitmiseks ja seal loomade karjatamiseks. Toetuse määr puisniidu hooldamise eest on 3725 krooni hektari kohta, kõigi ülejäänud koosluste hooldamise eest 2910 krooni hektari kohta aastas.

Toetuste saamiseks tuleb esitada taotlus PRIAsse. Kõiki neid toetusi saab taotleda alates 2. maist kuni 21. maini.

Kokku on Natura 2000 alade pindala Eestis nüüd 1 458 575 hektarit, millest ligi pool jääb mere alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles