Uute korterite ehitus on drastiliselt kukkunud

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äri- ja kortermajad Rotermanni kvartalis (AB Kosmos: Ott Kadarik, Villem Tomiste, Mihkel Tüür)
Äri- ja kortermajad Rotermanni kvartalis (AB Kosmos: Ott Kadarik, Villem Tomiste, Mihkel Tüür) Foto: Pm

Kui 2007. aastal ehitati Eesti, Läti ja Leedu peale kokku 16 640 uut korterit, siis Ober-Hausi prognoosi kohaselt lisandub järgmisel aastal kolme riigi peale kokku vaid 1800 uut korterit.


Kinnisvarafirma Ober-Haus kirjutab oma 2009. aasta kinnisvaraülevaates, et kui kahe aasta eest tekkis Balti riikidesse juurde ohtralt uusi kortereid, on nende ehitus praeguseks sama hästi kui seiskunud.

2010. aastaks prognoosib firma vaid 1800 uut korterit, samas, kui buumi ajal ehitati neid pea 17 000. «Kui nõudlus uuesti tekib, nagu see alati juhtub, siis uute pindade nappus võib tulevikus järsult hinnad üles viia,» nenditakse ülevaates.

Firma kirjutab samuti, et eluasemelaenude väljastamise pidurdumine, laenutagatiste turuväärtuse vähenemine ning uute laenude marginaalide tõus 250-ne baaspunkti võrra langetasid Eesti ja Läti elamispindade hindu kuni 40 protsenti võrreldes tipuga 2007-ndal aastal.

Vähem kukkusid hinnad Leedus - 28 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles