Eesti Pank: elektri väike osa tootmiskuludes ei anna alust laiapõhjaliseks hinnatõusuks

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter
Elekter Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Kuigi Eesti Konjunktuuriinstituudi andmetel ootavad ettevõtted müügihinna kasvu, on elektri osakaal ettevõtete kuludes nii väike, et see ei tohiks Eesti Panga hinnangul laiapõhjalist hinnatõusu kaasa tuua.

«Kuna elektri osakaal ettevõtete kogukuludes on keskmiselt 1 protsent, siis ei peaks see olema laiapõhjalise hinnatõusu põhjuseks,» kinnitas Eesti Panga majanduspoliitika allosakonna juhataja Rasmus Kattai jaanuarikuu tarbijahindade tõusu kommenteerides.«Seda enam, et suurte elektritarbijate jaoks avanes elektriturg juba 2010. aastal,» märkis ta.

Statistikaameti andmetel tõusid hinnad jaanuaris detsembriga võrreldes 0,7 protsenti ja aastataguse jaanuariga võrreldes 3,4 protsenti. Elekter kallines kodumajapidamistele kuuga pea veerandi võrra ehk 23,6 protsenti. Ilma elektrit arvestamata  odavnes tarbijakorv ligikaudu 0,2 protsenti.

Eesti Panga prognoosi kohaselt kujuneb selle aasta keskmiseks harmoniseeritud tarbijahinna tõusuks 3,6 protsenti eeldusel, et toormete hinnatasemes ei toimu suuri muutusi. Euroala inflatsioon aeglustus Eurostati esialgse hinnangu kohaselt jaanuaris 2,0 protsendini. Euroala keskpankade ühisprognoosi kohaselt jääb euroala käesoleva aasta keskmine inflatsioon vahemikku 1,1-2,1 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles