Microsofti Surface Pro on ajakirjanikelt saanud pigem negatiivseid hinnanguid

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Microsofti tegevjuht Steve Ballmer Surface Pro tahvelarvutiga
Microsofti tegevjuht Steve Ballmer Surface Pro tahvelarvutiga Foto: SCANPIX

Microsofti Windows 8 platvormi kasutav tahvelarvuti Surface Pro on USAs tehnoloogiaajakirjanikelt saanud peamiselt negatiivseid hinnanguid, summutades maailma suurima tarkvaraettevõtte ambitsioonikaid plaane nutiseadmete turul, kirjutab Reuters.

Laupäeval müüki tulnud Surface'i seeria teine mudel on tahvelarvutite puhul tavalise ARM-tüüpi protsessori asemel varustatud Inteli protsessoriga ning jooksutab Windows 8 täisversiooni.

Microsoft loodab uue tahvelarvuti ostjate seas näha inimesi, kes soovivad nii sisu toota, kui ka tarbida, nimetades seda tahvelarvutite ja sülearvutite parimaid omadusi ühildavaks hübriidseadmeks.

Windowsi üksuse tippjuht Tami Reller ütles selle nädala alguses, et Surface Pro mängib Windows 8 populariseerimisel väga olulist rolli. Uus operatsioonisüsteem tuli välja juba eelmise aasta oktoobris, kuid see ei ole siiani suutnud tarbijate seas oodatud läbimurret saavutada.

Surface Pro on saadaval 64 GB ja 128 GB salvestusmahuga versioonidena, internetti ühendumiseks on võimalik kasutada ainult WiFi võrke, 3G ega 4G andmeside tuge ei pakuta. Seadme hind algab 899 dollarist, mille lisandub 120 või rohkem dollarit klaviatuuri eest.

Seega on see 200 dollarit kallim kui iPad ning samas hinnaklassis 64GB salvestusmahuga Macbook Airi sülearvutiga, mille saab USAs kätte 999 dollari eest.

Microsoft on väitnud, et Surface Pro on esimene tahvelarvuti, millel on täisfunktsionaalne operatsioonisüsteem ning selle loomisel pole kvaliteedi puhul kompromissidele mindud. Samas on mitmed tehnoloogiaajakirjanikud leidnud, et sülearvuti ja tahvelarvuti funktsioonide ühildamisel on tehtud palju kasutajatele ebamugavaid kompromisse.

«See jooksutas küll nii uut tüüpi kui ka vanadele operatsioonisüsteemidele optimeeritud tarkvara kiirelt ja hästi,» kirjutas All Things D ajakirjanik Walt Mossberg. «Kuid Pro-l on mitmeid negatiivseid külgi, eriti tahvelarvutina. See on liiga kogukas, kallis ning suure energiatarbivusega, et olla iPadist parem tahvelarvuti. Samuti on seda liiga keerukas süles kasutada. Pro on midagi kompromissidega loodud sülearvuti ja tahvelarvuti vahepealset.»

Mossbergi sõnul tühjenes Surface'i aku tavatestis ainult neli tunniga, mis on kaks korda kiiremini kui iPadi puhul. Samuti tegi talle muret 64 GB salvestusmahuga versiooni tegelik salvestusruum, mis tänu operatsioonisüsteemi suurele mahule on oodatust palju väiksem.

«Pro on kindlasti kärmem ja parema jõudlusega kui RT versioon,» kirjutas ZDNeti tehnoloogiablogis Mary Jo Foley.

Samas ei saanud ta aru sellest, keda Microsoft näeb seadme ostjana.

«Surface Pro ei ole tahvelarvutina oma aku kestvuse ja kaalu tõttu nii hea kui Surface RT. Samas ei ole see ka sülearvutina nii hea, kui teised paremate tehniliste näitajate, aku kestvuse ja hinnaga Windows 8 platvormi kasutavad konkurendid.»

Business Insideri ajakirjanik Steve Kovach kiitis Surface Pro tehnilisi näitajaid, kuid üldise kasutajakogemusega ta rahule ei jäänud.

«Surface Pro-l on mõned muljetavaldavad näitajad oma unikaalse vormi kohta. See suudab iga kerge ja õhukese sülearvutiga sammu pidada,» kirjutas ta.

«Samas ei saa Surface Pro-d eriti mugavalt süles kasutada ning lauale asetatuna ei saa lahtikäiva «jala» abil ka ekraani vaatenurka korrigeerida,» lisas ta.

«Selleks, et saada tõeline sülearvutikogemus, tuleb lisaks kulutada vähemalt 100 dollarit spetsiaalse klaviatuur-katte peale. Kümnetolline ekraan tundub aga tavapärase igapäevase arvutikasutamise jaoks liiga väike.»

«Odavamal mudelil on ainult 23 GB vaba ruumi, seega tuleb osta lisaks eraldi mälukaart, kuna kasutajal läheb kindlasti rohkem salvestusmahtu vaja,» ütles Kovach.

The Verge'i ajakirjanik David Pierce tõi Surface Pro puhul positiivsena välja ekraani kõrge kvaliteedi, kiire käivitusaja, USB laadimistoe ning survetundliku puutepliatsi, kuid samas kritiseeris ta Microsoft Office'i kontoritarkvara puudumist - need tuleb eraldi juurde osta - ning üldist veidrat kasutajakogemust.

«Isegi hästitoimiv Surface ei olnud minu jaoks sobiv ning ma vean kihla, et see pole suurema osa teiste inimeste jaoks samuti sobiv,» kirjutas Pierce.

«Seda on mujal kui laual üsna keeruline kasutada ning ekraani 16:9 formaat piirab selle kasutatavust tahvelarvutina,» lisas ta.

«See on liiga suur, liiga paks, liiga sõltuv oma voolujuhtmest, et olla konkurentsivõimeline tahvelarvuti ning liiga väheselt muudetav, et teha kõike, mida sülearvutiga on võimalik teha. Üritades korraga olla mõlemad, ei ole Surface kumbki.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles