Kas mõni ostukeskus paneb tänavu uksed kinni?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Viru keskuse juhatuse liige Ants Vasar rääkis tänasel pressikonverentsil, et sel aastal võivad mõned kaubanduskeskused hakata uksi sulgema.


Mujalt maailmast pärit kogemuse põhjal selgub Vasara sõnul, et üle 3 ruutmeetri kaubanduspinda elaniku kohta ei ole majanduslikult jätkusuutlik. Kokku on Eestis kaubanduspinda 0,9 ruutmeetrit elaniku kohta, Tallinnas 1,8.

Nii võib Vasara sõnul oletada, et käibega alla 2000 krooni ruutmeetri kohta kuus kaubanduskeskus ei ole pikas perspektiivis jätkusuutlik. Viru keskuses jäi vastav näitaja eelmise aasta käibenumbrite põhjal 8 500 krooni juurde.

Vasar ei osanud küll täpselt ennustada, milliste keskustega tegemist võiks olla, kuid kinnitas, et selliseid leidub ka Tallinnas. Võimalike minejatena tõi ta näiteks Lasnamäel asuva Idakeskuse ja kaubanduskeskuse Meka.

«Kindlasti on see aeg praegu, et need, kes on tõsised tegijad, lähevad tugevamaks, ja need, kes on üleminekuaegadest siiamaani vastu pidanud - osa peab nendest eest ära minema,» rääkis Vasar.

Viru keskuse lähedal asuvasse Rotermanni keskusesse, mis praeguseks pole ennast veel kuigi hästi sisse elanud, suhtub Vasar positiivselt ning loodab tulevikus kahe ostukeskuse sünergiale.

«Rotermann varem või hiljem hakkab väga hästi elama. Praegu ma ütlen, et hiljem,» märkis Vasar. Tema sõnul pole kahtlust, et aja jooksul sobitub see uudne kaubanduskeskus kesklinna ilusti.

Konkurenti ta Rotermanni keskuses ei näe. «Pigem arvan, et tekkib sünergia,» märkis ta. «Viru keskus on tegelikult üks väiksemaid keskusi, kui võrrelda Kristiine, Ülemiste või Roccaga ruutmeetritelt. Nii et kui siia tekivad ütleme lisaväärtusega analoogsele sihtgrupile täiendavat pakkumist tegevad keskused, see on OK,» rääkis Vasar.

Ta lisas, et kui kaks keskust on linna eri otstes, siis ei viitsi inimesed ehk mõlemat külastada, kuid kui nad on mõlemad kesklinnas, on seal hea mugav käia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles