PRIA pakub toetust kalalaevade moderniseerimiseks

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana kalalaev dokis.
Vana kalalaev dokis. Foto: Küllike Rooväli

8. maini võtab PRIA merel kalapüügiluba omavatelt laevaomanikelt ja –rentnikelt, kes valdavad kalalaeva liisingulepingu alusel, vastu taotlusi laevade moderniseerimiseks mõeldud investeeringutoetuse saamiseks.

Toetuse suurus kalalaeva kohta võib programmperioodil 2007-2013 ulatuda kuni 10 miljoni kroonini, käesoleva taotlusvooru eelarves on 35 miljonit krooni, vahendas PRIA pressiesindaja.

Toetust makstakse Euroopa kalandusfondi (EKF) meetme 1.3 «Kalalaevade pardal tehtavad investeeringud ja selektiivsus» põhjal selleks, et hüvitada kulutusi laevade kütusesäästlikumaks ja ohutumaks muutmiseks, töötingimuste parandamiseks ja püügivahendite tänapäevastamiseks.

Laev, mille seadmetega varustamise või ümberehitamise jaoks toetust taotletakse, peab kuuluma segmenti 4S1 või 4S3 (kaugpüügilaevad ja Läänemere traallaevad).

«Analoogset toetust maksti varem Eesti Riikliku Arengukava 2004-2006 põhjal, EKF raames on praegune taotlusvoor esmakordne,» kinnitas PRIA kalandustoetuste büroo peaspetsialist Angela Annilo.

«Üks erinevusi varasemaga võrreldes on see, et nüüd on rannakaluritele kalalaevade moderniseerimiseks eraldi EKFi toetusmeede «Väikesemahuline rannapüük», mille taotlusvoor on planeeritud juulikuusse,» ütles Annilo.

Annilo rõhutas, et praeguse taotlusvooru dokumentide vormistajatel tuleb järgida nõuet, et toetuse abil tehtavad investeeringud ei tohi suurendada kalalaeva mootori võimsust.

Kogumahutavuse (GT) suurenemine on lubatud ainult siis, kui see tuleneb moderniseerimisest, mille eesmärgiks on parandada ohutust, töö- ja hügieenitingimusi ning toote kvaliteeti.

Toetust makstakse kuni 40 protsenti abikõlbulikust kulust. Taotlejaks võib olla laeva omanikust või rentnikust FIE või äriühing, kellele on välja antud kalalaeva kalapüügiluba püügiks merel.

Taotlusi võetakse vastu 27. aprillist 8. maini PRIA Pärnu, Saare, Lääne, Hiiu, Harju ja Ida-Viru maakonna teenindusbüroodes. Taotluse esitamiseks soovitame aja eelnevalt registreerida.

Taotluste läbivaatamise ja otsuste tegemine võib võtta aega kuni 90 tööpäeva ehk septembrikuu keskpaigani.

Käesolevat meedet rahastab 75 protsendi ulatuses Euroopa Kalandusfond ja 25 protsendi ulatuses Eesti riik. PRIA vahendusel on aastate jooksul makstud Eesti põllumajanduse, maaelu ja kalanduse toetamiseks üle 14,5 miljardi krooni toetusi. Tänavune toetuste eelarve on 4,65 miljardit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles