Maksuvõla kogusumma ulatub pea 350 miljoni euroni

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksud
Maksud Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Selle aasta jaanuari seisuga on maksu- ja tolliameti andmeil maksuvõla kogusumma 343 miljonit eurot. Aasta lõpuks sihib amet koguvõlaks 298 miljonit eurot.

Maksuvõlgnike koguarv oli jaanuaris 52 589, teatas amet täna. Nendest 36 753 on füüsilised isikud ning ülejäänud juriidilised. 2012. aasta jooksul vähenes maksuvõla kogusumma 28,7 miljoni euro võrra.

Deklareerimata jäävate maksude osakaal on 422 miljonit eurot. Enamasti jäetakse deklareerimata käibemaks, mis moodustab kogu maksuvõlast 54 protsenti. Sotsiaalmaksu osakaal on 16, füüsilise isiku tulumaksu osa 13, tubakakatsiisi osa 10 ning alkoholiaktsiisi osa 3 protsenti.

«Sel aastal näeme, et on üle 150 ettevõtte, kes süsteemselt tekitavad maksuvõlga,» sõnas ameti peadirektori asetäitja Egon Veermäe.

Veermäe sõnul hakkab amet tänavu julgemalt taoliste ettevõtete pankrotte nõudma, kuna «mida pikemaks võlg ajaliselt nihkub, seda raskem on seda kätte saada.»

Veermäe sõnul on umbes 1000 isikut, kes loonud vähemalt kolm firmat, millega on jäetud tasumata maksud, mille kogusumma ulatub 140 miljoni euroni.

Möödunud aastal loodi maksuameti andmeil 18 110 äriühingut, millest makse tasus 28 protsenti ehk 5084. Ülejäänud firmad seisid Veermäe sõnul riiulil ning 600 ettevõtet liigitati nn riskigruppi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles