USA andis reitinguagentuuri kohtusse

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reitinguagentuur Standard ­­& ­Poor’s kontor.
Reitinguagentuur Standard ­­& ­Poor’s kontor. Foto: Reuters / Scanpix

USA justiitsministeerium esitas eile tsiviilhagi reitinguagentuuri Standard & Poor’s ning selle emaettevõtte McGraws-Hills Companies vastu süüsdistatuna eluaemelaenude võlakirjadele ebaõigete reitingute andmises, mis viis lõpptulemusena finantskriisi puhkemiseni.

McGraw-Hilli aktsia hind kukkus uudise peale 13,8 protsenti, mis on selle suurim kukkumine alates 1987. aasta börsikrahhist, kirjutab Reuters. Konkureeriva reitinguagentuuri, Moody’s aktsia hind kukkus 10,7 protsenti.

The Wall Street Journal kirjutab, et kaks osapoolt on pidanud kohtuvälise kokkuleppe üle läbirääkimisi juba mitu kuud, kuid S&P on sellele vastu vaielnud, väites, et kokkulepe võib ettevõttele hukatuseks saada. Majanduslehe sõnul soovib valitsus saada kahjutasuks miljard dollarit, mis on siiani suurim sanktsioon, mida  finantskriisi tõttu on määratud.

Reuters kirjutab, et pole selge, miks USA valitsus keskendus S&P-le, selle asemel, et võtta ette Moody’s või Fitch.

Kõik kolm reitinguagentuuri on saanud tugevat kriitikat investorite, poliitikute ja mitmesuguste regulaatorite poolt selle eest, et nad andsid kinnisvaralaenudega seotud võlakirjadest kokku pakitud väärtpaberitele kõrgeid, kuni kõrgeima AAA reitingu, mis hiljem, kui intressid hakkasid tõusma, osutusid tihti väärtusetuiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles