Töötasu saab vähendada vaid poolte kokkuleppel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tööinspektsioon tuletab meelde, et töölepingut ja sh ka töötasu, saab muuta ainult poolte kokkuleppel ning muudatused peavad olema vormistatud kirjalikult.

Töötajal on inspektsiooni sõnul aga ekslik arvata, et kui ta töölepingus töötasu vähendamise muudatusele alla ei kirjuta, ei saa tema töötasu miski ohustada. Selle teadmisega ollakse nõus tööandjaga konfliktide vältimiseks mitmeid kuid vähendatud töötasu saama usus, et töötaja võib iga kell saamata töötasu nõude maksma panna – tähtaeg on selleks ju 3 aastat.

Tööinspektsioon aga tuletab meelde, et kolm aastat on aega töötasu nõude esitamiseks, mille maksmise aluste osas ei ole poolte vahel vaidlust. Hoopis teine lugu on vaidlusega, kus tööandja väidab, et töötasu on poolte kokkuleppel vähendatud, kuid see on jäänud töölepingus kirjalikult vormistamata.

Juhul, kui töötaja ei nõustu tööandja väitega ja leiab, et kokkulepet töötasu vähendamiseks ei olnud ning seda tuleb maksta senises suuruses, on sellises vaidluses nõude esitamise tähtaeg tavapärane 4 kuud, mitte aga kolm aastat.

On selge, et töötaja peaks oma mitte nõustumist vähendatud töötasuga tööandjale väljendama ning esitama töövaidluses ka vastavad tõendid: e-kirjad kokkulepitud töötasu nõudega jms. Kui aga töötaja on kuude kaupa võtnud vastu väiksemat töötasu selle kohta ühtki pretensiooni esitamata (või suutmata suuliste pretensioonide esitamist tõendada), võibki töövaidlust lahendav organ asuda seisukohale, et pooled on leppinud kokku töötasu vähendamises, sest töötaja on oma käitumisega sellega nõustunud.

Kokkuvõttes soovitab Tööinspektsioon mistahes põhimõttelise rahulolematuse korral saadud töötasuga seda tööandjale ka väljendada, soovitavalt kirjalikult. Kui vaidlust ei suudeta kokkuleppel lahendada, peaks töötaja esitama saamata töötasu nõude 4 kuu jooksul esimesest palgapäevast, mil töötasu vähendatud määras maksti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles