Oravapartei kaitseb firmade tulumaksuvabastust

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juriidilise isiku tulumaks kosub.
Juriidilise isiku tulumaks kosub. Illustratsioon: graafika: Silver Alt

Hoolimata peaministripartei Reformierakonna optimismist kasvab järjest enam nende hulk, kelle arvates tuleks Eestil oma maksusüsteem üle vaadata.

Reformierakonna rahandusasjatundjate meelest töötab ettevõtete tulumaksuvabastus hästi ega vaja ümberkujundamist, küll aga ootab ees jätkuv kaudsete maksude tõus.

Viimati kritiseeris ettevõtete reinvesteeritud tulu maksuvabastust eelmisel nädalal Postimehes Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse professor, Eesti Panga nõukogu liige Urmas Varblane.

«Majadesse-rajatistesse investeerimise maksuvabastuse loogika soodustab majandust teatud perioodil, kui on vaja teha alginvesteeringuid,» ütles ta.

Majandusteadlased on ka varem osutanud oma uuringutele toetudes sellele, et ettevõtete tulumaksuvabastus andis tulemusi ajal, mil oli riiki hädasti vaja meelitada investeeringuid. Ettevõtete tulumaksuvabastus on ka üks põhjus, miks maksukoorem on Eestis kiivas: tööjõud on kõrgemini maksustatud kui vara.

Rahandusminister Jürgen Ligi nimetas Varblase kriitikat vastuoluliseks ja vigaseks.

«Ühel pool on tõdemus, et süsteemi sära kipub tuhmuma, sest ettevõtete maksukoormus ei ole teiste riikidega võrreldes enam väike. Sellega tuleb nõustuda ja see on ühelt poolt vastus opositsiooniparteidele, kes seda koormust suurendada tahavad, teisalt põhjendus tulumaksumäära alandamiseks ning meeldetuletus maksuvaba miinimumi olukorrast,» kommenteeris ta.

Värskeima algatusena tahab Ligi suurendada tulumaksuvaba miinimumi. Tulumaksumäära langetamine praeguselt 21 protsendilt 20-le peaks teoks saama 2015. aastal. Millal tuleb tulumaksuvaba määra tõus, pole teada, ilmselt ka 2015. aastal või hiljem.

«Ent ma tean, et Varblane tahaks, et riik koguks lihtsalt rohkem makse. Olgu öeldud, et siis tuhmub meie sära kiiresti ning investeeringute arvelt seda juurde koguda on sügavalt vale valik. See ei asendaks ka kaugeltki tööjõumakse, mille roll eelarves on mitu korda suurem,» märkis minister.

Ligi ütles, et Eesti süsteem annab ettevõtetel vabaduse suunata oma rahavooge: investeeringuiks, tööjõu palkamiseks või dividendideks. See on ka vastus Varblase väitele: «Süsteem soodustab seda, et sa paned hirmsa raha masinatesse ja rajatistesse, kus töötaks inimesed, kellel oleks väga madal palk.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles