Poliitika teravdab jälle Itaalia ja Hispaania võlakriisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaministri Mariono Rajoy vastane miiting Berliinis
Hispaania peaministri Mariono Rajoy vastane miiting Berliinis Foto: SCANPIX

Itaalia lähenevad valimised ja Hispaania kasvavad nõudmised, et peaminister peab oma partei ebaseadusliku rahastamise pärast tagasi astuma, on viimastel päevadel avaldanud finantsturgudele kiiresti negatiivset mõju ja kriisi uus teravnemine ei ole üldsegi välistatud, kirjutab Dagens Industri.

Hispaanias on kriisi keskmesse sattunud peaminister Mariano Rajoy, kelle juhitav konservatiivne partei PP on 1990. aastast peale saanud firmadelt salaannetusi, millest osa on läinud parteijuhtide lisapalkadeks. Väidetavalt on Rajoy 11 aasta jooksul salafondist vastu võtnud 25 200 eurot, mida ta ise eitab.

«Rajoy peab oma koha loovutama uuele peaministrile, kes suudab taastada usaldusväärsuse ja stabiilsuse, mida Hispaania nii vajab,» ütles Hispaania opositsiooni liider Alfredo Perez Rubalcaba televisioonis üle kantud pressikonverentsil.

Nende uudiste peale on Hispaania 10-aastaste võlakirjade intressid kerkinud 5,39 protsendile.

Itaalias lähenevad 24. ja 25. veebruaril parlamendivalimised ja rahvaküsitlustes juhib jälle endise peaministri Silvio Berlusconi blokk.

Berlusconi lubab võidu korral langetada makse ja kärpida avalikku sektorit ning kinnitab, et käibemaksu ei tõsteta ja rikkaid ei lisamaksustata. Milanos peetud kõnes kinnitas ta, et üksnes paremliit suudab Itaalia majanduse jalule aidata ning taastada usalduse riigi ja kodanike vahel. Paremliidu populaarsust on kasvatanud sotsiaaldemokraatide seotus Itaalia vanima panga Monte Paschi dei Siena skandaaliga.

Teised Itaalia poliitikud püüdsid Berlusconi esinemist naeruvääristada. Peaminister Mario Monti kuulutas, et Berlusconi ei ole kunagi oma lubadustest kinni pidanud. Paremtsentristlikud parlamendiliikmed nimetasid Berlusconi kõnet lauslolluseks.

Kui varem on Berlusconi öelnud, et soovib saada parempoolse valitsuse rahandusministriks, siis nüüd soovib ta ka majandusministri portfelli.

Itaalia sündmuste mõjul on Itaalia 10-aastaste võlakirjade intress kerkinud 4,42 protsendile.

Kui seni on turud on reageerinud eurotsooni kahe suure riigi sündmustele vaoshoitult, siis piisab ühest sädemest, et püsirohutünn taas plahvatama panna, ütles kommentaariks SEB panga vanemökonomist Robert Bergqvist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles