Eesti Energia börsipaketi hind oli keskmiselt 5,4 senti

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter.
Elekter. Foto: Toomas Huik

Eesti Energia ühetariifse muutuva hinnaga elektripaketi valinud kliendid maksid jaanuaris elektrienergia kilovati eest keskmiselt 5,4 senti.

Kilovati hinnast moodustab jaanuarikuu kaalutud keskmine börsihind 5,11 senti ja keskmist müügimarginaal 0,29 senti, teatas Eesti Energia. Nii kaalutud keskmine hind kui ka müügimarginaal sisaldavad käibemaksu.

Lisaks muutuvale paketile ostavad kaalutud keskmise hinnaga elektrit ka kliendid, kes valisid kombineeritud paketi, kus pool tarbitud elektrikogusest arveldatakse fikseeritud ja teine pool börsihinnaga. Kaalutud keskmine börsihind võtab arvesse, palju elekter ühel või teisel tunnil Nord Pool Spoti elektribörsil maksis ja kui palju kliendid nendel tundidel elektrit tarbisid. Aritmeetilisest keskmisest hinnast erineb kaalutud keskmine hind just selle poolest, et aritmeetiline keskmine ei arvesta seda, et klientide tarbimine on tunniti erinev. Kaalutud keskmise hinna arvutavad välja elektrimüüjad, Nord Pool Spoti kodulehel avaldatakse ainult käibemaksuta aritmeetilisi keskmisi hindu. Jaanuarikuu aritmeetiline keskmine elektri hind Nord Pool Spoti hulgiturul oli 41,77 eurot/MWh ehk 4,18 s/kWh.

Kliendi tarbitud elektri tunnikogused määravad võrguettevõtjad, edastades need andmed seejärel Eleringi juures asuvasse andmelattu, kust need omakorda kliendi valitud elektrimüüjani jõuavad. Klientidele, kel pole veel kaugloetavat elektriarvestit, arvutatakse kaalutud keskmine hind võrguettevõtja tüüpkoormusgraafiku alusel.

Kliendid, kel on paigaldatud kaugloetav elektriarvesti ja kes on üle viidud tunnilugemisele, saavad muutuva hinnaga paketis osta elektrienergiat oma täpsete tunnikoguste ja elektribörsi tunnihindade alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles