Google'i nõukogu esimees: Hiina on lääne ettevõtetele ohuks

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google'i nõukogu esimees Eric Schmidt
Google'i nõukogu esimees Eric Schmidt Foto: SCANPIX

Google'i nõukogu esimees Eric Schmidt kirjutab oma kevadel ilmuvas uues raamatus The New Digital Age, et Hiina riik on digitaalse tööstusspionaaži tõttu välisriikide ettevõtetele suurimaks globaalseks ohuks.

Oma raamatus nimetas Schmidt hiinlasi «ähvardavaks jõuks», süüdistades neid jõukuse suurendamise eesmärgil ebamoraalse digitaalse tööstusspionaaži tee valimises, kirjutab Techradar.

Hiina on «maailma aktiivseim ja entusiastlikum info filtreerija,» kirjutas Schmidt raamatus, mis valmis koostöös varasema USA välisministeeriumi ametniku ja praeguse Google'i mõttekoja juhi Jared Coheniga.

Schmidt ja Cohen hoiatasid ka Hiina riigi poolt toetatud tehnoloogiaettevõtete ühe suureneva mõju eest Läänes.

«Seal kus Huawei suurendab oma turuosa, suureneb ka Hiina mõju ja kaasatus,» kirjutasid nad. See aga paneb raamatu autorite hinnangul teised rahvused ja riigid ebasoodsale positsioonile, kuna Apple´i, Microsofti ja Google´i laadsed ettevõtted ei ole niivõrd seotud oma riigi valitsusega, kui nende Hiina konkurendid. Seejuures kutsus Schmidt Washingtoni üles tegema tihedamat koostööd USA suurte tehnoloogiaettevõtetega.

«Hiina ja USA firmade vaheline ebavõrdsus ja nende valitud taktikad panevad USA ettevõtted ja valitsuse selgelt ebasoodsamasse seisu,» kirjutasid Schmidt ja Cohen.

«Ameerika Ühendriiigid ei asu digitaalse tööstusspionaaži teele, kuna riigi seadused on palju rangemad ja rakendatumad ning kuna lubamatud konkurentsivõtted rikuvad Ameerika arusaama «ausast mängust.»»

Ühtlasi ennustasid raamatu autorid, et internetiühendusega nutiseadmete kiire levik Hiina kodanike seas võib ühel päeval lõppeda tõsiste rahutustega.

«Tehnoloogiaseadmetega varustatud aktiivsete kodanike ja range riikliku kontrolli vahelised suhted võivad olla erakordselt ettearvamatud. See võib viia lähimatel aastakümnetel mingit laadi revolutsioonini,» ennustasid autorid.

Eelmisel nädalal väitsid New York Times ja Wall Street Journal, et nad langesid Hiina häkkerite ohvriks. Väljaannete hinnangul üritati ilmselt enda valdusesse saada informatsiooni Hiina riigi kohta kogutud andmete ja meediakajastuste kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles