Valitsus läheb enne maipühi «stabika» kallale

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurosendid.
Eurosendid. Foto: SCANPIX

Veel sel neljapäeval läheb valitsuse lauale eelnõu, mis lubab aastate jooksul kannatlikult kogutud stabiliseerimisreservist käiku lasta ligi poole.


Valitsuse heakskiitu ootab eelnõu, mis lubab kasutusele võtta 3,5 miljardit krooni 7,3 miljardist, mis on praegu stabiliseerimisreservi kogunenud.

«Me ei kogu reserve selleks, et need viimsepäeva laupäeval põlema panna,» märkis peaminister Andrus Ansip juba mullu suvel Postimehele antud intervjuus.

Lisaks sellele kavatseb valitsus sel aastal ära kasutada suure osa veel ühest aastatega kogutud reservist. Erakorralisest pensionireservist (4,55) läheb sel aastal käiku samuti 3,5 miljardit krooni.

Pensionireserv kogunes aastail 2004-2006 sotsiaalmaksu ülejäägist ja see raha oli mõeldud pensionimaksete varuks.

Lisaks loodab rahandusministeerium tänavu saada laenu ligi 5 miljardit krooni. 2,6 sellest tuleks EIB-st, ülejäänu loodab ministeerium võtta kommertspankadest.

«Kogu rahavoog, mis võtab arvesse ka eelarves planeeritavaid finantseerimistehinguid, oleks negatiivne kuni 13,9 miljardit krooni,» märkis rahandusminister Ivari Padar eelnõu seletuskirjas.

Kommertspankadest saadava laenu intress on teadmata, rahandusministeeriumi asjatundjad arvavad, et võlakirjade puhul nõuaks investorid intressi 7-8 protsenti aastas.

«Stabika» kasutamisele peab heakskiidu andma ka riigikogu. Kui see käes, siis läheb raha kohe käiku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles