Vene majanduskasv vaid 3,4 protsenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lipp.
Venemaa lipp. Foto: SCANPIX.

Venemaa majandus kasvas mullu 3,4 protsenti – aeglaseim aastane kasv Vladimir Putini poliitilise ülemvõimu ajal, kui 2009. aasta globaalkriisi aegne auk välja arvata.

Olukorras, kus kasv kõrgetele naftahindadele vaatamata 2011. aasta 4,3 protsendi pealt veelgi aeglustus – eirates üksmeelseid 3,6-protsendi-prognoose – ütlevad analüütikud, et nukker number rõhutab reformide vajadust mitmekesistada Venemaa naftale ja gaasile ehitatud majandust.

Alles äsja kuulutas peaminister Dmitri Medvedev välja «viisaastakuplaani» kaasajastada majandust ja lennutada kasv 2018. aastaks 5 protsendi peale.

«Peamised arenguriskid ei ole välised, vaid sisemaised,» hoiatas Medvedev.

«On ilmne, et faktorid, mis meile eelmisel dekaadil kasvu kindlustasid, ei toimi enam. Traditsionaalse, ekspordile orienteeritud mudeli raames on arengupotentsiaal praktiliselt ammendatud.»

Analüütikud ja investorid on aga Medvedevi võimaluste suhtes skeptilised, osutades sellele, kuivõrd kasinaks on jäänud edusammud alates aastast 2009, mil Medvedev presidendina oma moderniseerimiskava välja kuulutas.

Kuigi üheks pidurdumise põjuseks on Euroopa majanduse aeglustumise halvav mõju Vene toormeekspordile, mängivad oma rolli ka nõrgenev sisetarbimine ja kärbuvad investeeringud, samuti põuast põhjustatud kasin viljasaak.

Numbrid osutavad lõhe tekkele Venemaa ja teiste BRIC-riikide vahele. Nii kasvas Hiina majandus aeglustumisest hoolimata ikkagi 7,8 protsenti, India ilmselt aga 5,5 protsenti.

«Kui vaadata maid, mis viimase kuue kuuga häid tulemusi on näidanud – Türgit, Indiat, Hiinat – siis nad kõik on juurutanud reforme. Venemaa aga mitte,» ütles Moskva investeeerimispanga Atoni vanemstrateeg Peter Westin.

Westini sõnutsi on pidanud pettuma need, kes ootasid Putinilt taaskordse presidendina reforme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles