Jaanuaris oli elektrienergia börsihind kodutarbijale 5,45 senti

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleringi ülekandevõrk.
Eleringi ülekandevõrk. Foto: Elering

Postimehe arvustuste järgi kujunes jaanuaris börsihinnaga elektripaketis energia hinnaks 5,45 senti kilovatt-tunni eest, hinnale on juba lisatud Eesti Energia börsipaketi juurdehindlus ja käibemaks.

Eesti elektrihind oli jaanuaris börsil 41,77 eurot megavatt-tund (MWh). Kuna enamik kodutarbijaid kasutab vanu arvesteid, siis korrutatakse kuu keskmine hind läbi tüüpkoormusgraafikuga, mis arvestab iga tunni börsihinda. Kuna suurema tarbimisega tundidel hommikul ja õhtul on hind kõrgem, siis kujuneb keskmine hind pisut kõrgemaks.

Jaanuarikuu keskmine hind, mis arvestab keskmise tarbija energiakulu tundide kaupa, on 42,52 eurot megavatt-tunni eest ehk 4,252 senti kilovatt-tund (kWh).

Eesti Energia juurdehindlus börsihinnaga paketis on 0,29 senti, Lisades ka käibemaksu saime, et kodutarbijale maksis elektrienergia jaanuaris 5,45 senti kilovatt-tund.

Imatra Elektri klientide börsihind jaanuaris oli pisut madalam, sest firma juurdehindlus on madalam - 5,43 senti.

Kõige soodsam fikseeritud hinnaga pakkumine eelmisel aastal oli jaanuariks 5,68 senti kilovatt-tund. Enamasti pakkusid firmad umbes 6 sendist kilovatt-tunni hinda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles