Tartumaal Kavastus pandi käima graanulitehas

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palmako uues tehases toodetud puidugraanulid.
Palmako uues tehases toodetud puidugraanulid. Foto: Erakogu

Siiani peamiselt freesprussist aiamaju ja liimpuitu tootnud AS Palmako alustas Kavastu tootmiskompleksis küttegraanulite tootmist.

Graanulitehase tootmisvõimsus on 4,5 tonni ühes tunnis, mis võimaldab  aastaseks mahuks kuni 30 000 tonni toodangut. Tooraineks kasutatakse höövlilaastu, kuiva saepuru ja puidu töötlemise käigus järelejäävaid klotse. Peamiseks tooteks on 6 mm läbimõõduga Premium kvaliteediga küttegraanulid, kuid tehase masinapark lubab toota ka 8 mm diameetriga graanuleid. Esialgu küttegraanuleid väikepakendis ei pakuta ja neid on võimalik osta üksnes lahtiselt puistena. AS Palmako investeeris graanulitehase käivitamisse 2 miljonit eurot,  ehitaja on AS Hekotek.

«Aiamajade ja liimpuidu tootmisest jäi järele palju höövlilaastu ja puiduklotse. Puidugraanulite tootmisega alustamine lubab meil ära kasutada oma tootmisest tekkivad puidujäätmed, millega vähendame transpordikoormust tehase ümbruskonnas,» ütles Palmako juhatuse esimees Rain Raudsepp. «Esialgu tuleb osta toorainet juurde ka grupi ettevõtetelt ja teistelt koostööpartneritelt. Sel moel suudame toorme maksimaalselt väärindada ja lisaks tõsta ka ettevõtte konkurentsivõimet.» Sarnaselt aiamajadele ja liimpuidule läheb enamik Palmako küttegraanuleid ekpordiks.

Puidugraanuleid saab kasutada igas puuküttekatlas ja spetsiaalse korviga ka tavalises kaminas. Graanulitega kütmise eeliseks on nende märkimisväärselt odavam hind võrreldes teiste kütteviisidega, lihtsus ja mugavus, katelt tuleb täita kord nädalas. Lisaks on tegu loodussõbraliku ja keskkonnasäästliku kütteviisiga.

AS Palmako on Põhja-Euroopa juhtiv freesprussist aiamajade tootja ja Eesti juhtiv liimpuidu tootja ning eksportija. Kahes tehases valmib üle 35 000 puitmaja ja ligi 30 000 m3 liimpuittooteid aastas, mis turustatakse peamiselt Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles