Eesti tõusis energiapoliitika pingereas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiapoliitika edetabel.
Energiapoliitika edetabel. Illustratsioon: Pm

Eestis asub maailma energiapoliitika edetabelis 35. kohal, olles varasemaga võrreldes tõusnud kolm kohta. Raporti järgi on meil bensiin ja elekter taskukohasemad näiteks kui Venemaal. Edetabelit koostab Maailma Energeetikanõukogu (WEC), selles on 94 riigi andmed ja hindamise aluseks on 2011. aasta statistika.

WECi volinik Einari Kisel rääkis eile Tallinnas seminaril edetabelit tutvustades, et see hindab riikide energeetika keskkonnamõju, taskukohasust tarbijatele ja varustuskindlust. WEC võtab arvesse ka riigi sotsiaal-poliitilise olukorra ja SKT taseme.

«Eesti energeetika arengus on kõik kolm komponenti heas tasakaalus, aga energeetika üldine olukord on keskpärane,» märkis ta.

Kiseli sõnul peaks parema koha saamiseks olema meie elektritootmisportfell mitmekesisem ja selle keskkonnamõju väiksem. «Võrreldes naaberriikidega on energia kodumajapidamistele suhteliselt taskukohane, seda saab aga veelgi parandada vaid SKT tõus,» lisas ta.

Läti on edetabelis tagapool. Voliniku sõnul on nende keskkonnanäitajad paremad, kuid elekter on suhteliselt kallim ja varustuskindlus nõrgem.Leedu positsioon on Eest­i omast parem. Kuna Leedu elektrit ei tooda, on keskkonnamõju peaaegu olematu, varustuskindlus on nõrgem ja hinnalt on kättesaadavus võrreldav Eestiga.

Edetabeli kümme esimest riiki on väga kõrge SKT taseme ja arenenud postindustriaalse majandusega, per capita on nende maade SKT vähemalt 33 500 USA dollarit. Tippude elektritootmisportfellis on taastuvenergia osa vähemalt kümme protsenti.

Raportis märgitakse, et Eesti üldine trend edetabelis on paranev, kuid halveneva trendiga on keskkonnamõjud, poliitiline tugevus ja majandusseis. Raporti kohaselt on Eesti asetus edetabelis kolme koha võrra paranenud peamiselt energiajulgeoleku paranemise tõttu, mille põhjuseks on energiatarbimise vähenemine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles