Tööandjad ja ametiühing arutasid sotsiaalmaksu jagamist

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Kriis.
Tarmo Kriis. Foto: Peeter Langovits

Tööandjate keskliidu ja ametiühingute keskliidu esindajad leppisid eile kokku, et alustavad ametlikke läbirääkimisi sotsiaalmaksu jagamiseks tööandjate ja töövõtjate vahel  pärast seda, kui tööandjad esitavad ametiühingute delegatsioonile põhjalikuma kirjaliku ettepaneku sotsiaalmaksu jagamise põhimõtete kohta.

Ametiühingute keskliidu esindajad rõhutasid vajadust arutada ka tööõnnetuste ja kutsehaiguste kindlustussüsteemi põhimõtteid.

«Ettevõtjate nägemuses võiks sotsiaalmaks jaotuda sotsiaalpartnerite vahel selliselt, et pensioniosa maksavad tööandjad ja ravikindlustusmaksu maksaksid töövõtjad. Lähtume oma ettepanekus tänasest töötukassa mudelist, kus töötuskindlustuse maksukoormus on jaotatud sotsiaalpartnerite vahel ning töötukassa juhtimises osaletakse pariteetsetel alustel,»  kommenteeris läbirääkimisi tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriis.

19. detsembril otsustas tööandjate keskliidu volikogu alustada sotsiaalmaksu jagamise läbirääkimisi ametiühingutega, et netopalka vähendamata muuta sotsiaalmaksu ravikindlustuse osa töötaja maksuks, et laiemal üldsusel tekiks tunnetus tööjõu tegelikust maksukoormusest. Läbirääkimiste alustamises sotsiaalmaksu jagamiseks leppisid pooled kokku 21. detsembril.

«Tööandjate manifesti 2011–2015» kohaselt tuleb ravikindlustuses lähtuda printsiibist, et riskid kindlustavad nende kandjad, seega peab ravikindlustus muutuma töötaja brutopalgast finantseeritavaks kindlustusliigiks – eeldusel, et tööõnnetuse kindlustuse kulud kannab tööandja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles