ELi grafeeniuurijad saavad üle miljardi euro

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grafeen.
Grafeen. Foto: Wikipedia.org

Euroopa Tulevikutehnoloogia (FET) raames eraldatakse grafeeni- ja inimaju neurokeemia uuringutele kaks miljardit eurot, teatasid teadlased esmaspäeval.

Mõlemale projektile eraldatakse üle miljardi eurot kümne aasta jooksul, teatas projektidega seotud Prantsuse riiklik teadusuuringute keskus (CNRS).

Projekti Graphene Flagship raames saavad toetust 17 riigi enam kui sada uurimisrühma, kirjutas uudisteagentuur TT.

«Tegemist on õige suure rahaga. Aga väljakutsed on samuti suured, nagu ka loodetavad kasumid. Praegusel raskel ajal on see täpselt selline valdkond, mida me vajame,» ütles Euroopa Komisjoni asepresident Nellie Kroes.

Rootsis on sellesse uurimistöösse kaasatud Chalmersi tehnikaülikool, Umeå ülikool, Karolinska instituut ja Linköpingi ülikool.

Projekti eesmärk on laiendada grafeeni kasutusvõimalusi, mis aitaks luua uusi firmasid, töökohti ja uusi tooteid. Euroopa on grafeeni uurimises suuri edusamme teinud.

Kümnekonna aasta eest avastatud grafeen on ülihea juhtivuse, mehaanilise vastupidavuse ja optilise puhtusega tohutu potentsiaaliga ühe aatomi paksune süsinikuleht. 2010. aastal said Vene päritolu materjaliteadlased Andre Geim Hollandist ja Konstantin Novosjolov Suurbritanniast grafeeni arendamise eest Nobeli füüsikapreemia.

Inimajuprojektis luuakse ajumudel, mille abil uuritakse inimaju tegevust, et töötada välja neuroloogiliste haiguste uusi ravimeetodeid.

Sel aastal saavad projektid Euroopa Komisjonilt 54 miljonit eurot, täiendav rahastus tuleb ELi järgmistest raam programmidest, erapartneritelt (teiste seas ülikoolidelt), liikmesmaadelt ja tööstusettevõtetelt, teatas Euroopa Komisjon esmaspäevases avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles