Mihkelson: Islandi europüüdlusi võivad takistada kalandusläbirääkimised

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Islandi pealinnale Reykjavikile
Vaade Islandi pealinnale Reykjavikile Foto: AP / Scanpix

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Marko Mihkelson leiab, et Islandi ühinemisläbirääkimisi Euroopa Liiduga võivad venima jätta kalandusläbirääkimised.

Islandi majandusprobleemid, mis sundisid kaks aastakümmet võimul olnud iseolemismeelse paremtsentristliku valitsuse jaanuaris tagasi astuma, on tõuganud riigi Euroopa Liiduga ühinemise suunas, kirjutas poliitik oma ajaveebis.

«Valimisi võitev vasakpoolne koalitsioon pole siiski mitte täielikult eurointegratsiooni pooldav, kuid eeldatavalt edukaim - sotsiaaldemokraatlik partei eesotsas vahevalitsuse peaministri Johanna Sigurdardottiriga võtab initsiatiivi Euroopa Liidu ja euro suunas. Viimane on arvanud, et euro võiks Islandil kasutusel olla juba nelja aasta pärast,» kirjeldas Mihkelson.

«Islandi tee Euroopa Liitu ei kujune siiski lihtsaks jalutuskäiguks. Kuigi enamik Kopenhaageni kriteeriumitest on Islandil juba tänaseks täidetud, võib näiteks kalandustemaatika läbirääkimine võtta mitte kuid, vaid aastaid. Viimane on olnud näiteks Norrale takistuseks Euroopa Liiduga ühinemiseks,» toonitas Marko Mihkelson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles