Euroopa Innovatsiooniakadeemia sünnitas raseda 24h jälgimissüsteemi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Life in U» meeskond.
«Life in U» meeskond. Foto: Erakogu

Sel nädalal toimus TTÜ-s 28 riigi noore ettevõtja osavõtul juba teistkordne Euroopa Innovatsioniakadeemia ehk rahvusvaheline startup firmade loomise võistlus. Möödunud suvel sai samas akadeemias teiste innovaatiliste ideede kõrval hoo sisse ka «Life in U» nimeline ärimudel, mille neli noort eri rahvusest eestvedajat usuvad, et suudavad luua naistele 24h rasedusaegse probleeme ennetava monitoormissüsteemi.

Anton Vedeshin (28) oli üks eelmisel suvel Euroopa Innovatsiooniakadeemiasse tulnud noortest, kel tuline soov panna alus millekski eriliseks. Et akadeemias anti ärimudelite loomisel võimalus ise endale oma meeskond kokku panna, asus ta aktiivselt tutvuma võimalikult paljude 23 riigist akadeemiasse sõitnud noorega. «See otsimine meenutas tööjõuturgu, kus pead leidma endale õiged inimesed, et unistused ellu viia,» räägib Anton. «Ainult, et aega selleks oli paarkümmend minutit.»

Anton käis ringi ja rääkis aktiivselt kümnete akadeemias osalevate noortega, uurides, mis kogemus või spetsialiteet kellelgi on ja mis soovid edasiseks. Et ise õpib ta doktorantuuris infotehnoloogiat, siis huvitasid teda ennekõike meditsiinivaldkonna inimesed. Anton uskus, et just meditsiinikesksed it-lahendused võiks olla kohaks põnevatele arendustele. Londonis elav ja õppiv rumeenlanna Ena Celoiu, türklane Özgün Aydemir, tsehh Tomáš Potěšil ja grusiinlanna Nino Chaligava olid lõpuks need noored, kellega koos ühist ärimudelit nuputama asuti.

«Mind huvitas kohe algusest, kuidas kaasaja IT-d saaks meditsiiniga siduda,» räägib Anton, kes koolitöö kõrvalt osaleb ka näiteks Mitsubishi korporatsiooni ja TTÜ vahelises elektriautode testide mahukas projektis. «Me ei tahtnud teha mõnda järjekordset portaali, mille aeg on juba möödas, vaid tulime ühiselt välja probleemide ennetamisele suunatud monitoorimissüsteemiga. Meie nägemuses võiks seda vajada ennekõike kunstviljastuse kasuks otsustanud naised, kellel on väga suur risk loode kaotada.  Samuti sobiks seade komplikatsioonidega rasedatele.»

Tänaseks on ärimudel paljuski edasi arenenud, kuid raha seni leitud pole. Life in U pälvis positiivset tähelepanu Leedus toimunud meditsiini startup konverentsil LSB 2012, samuti sai idee TTÜ Mektory nimelisel üliõpilaste ärimudelite konkursil esikoha alles eelmisel nädalal. «Selle viimase võiduga kaasneb õppereis Silicon Valleysse, kus saame oma mudelit tutvustada juba tõeliselt suurtele riskikapitalistidele,» on Anton rõõmus.  « Kuid näiteks Prototronist me raha ei saanud, kuna meie projekt olla liiga mahukas, et seda Prototroni kaudu toetada,» möönab ta veidi kurvemal häälel.

Antoni, Ena, Nino, Özgüni ja Tomášit lahutab Life in U ärimudeli teostamisest nende endi arvutuste kohaselt umbes  750 000 eurot, mis kuluks protüüpide arendamisele, keerulistele meditsiinilistele testidele, serveritele, palgale, jne. Anton teab, et meditsiini stratupide puhul on tavaline, et turule tulemine võtab aega 2-3 aastat. Alles siis võib hakata rääkima käibest. Noorte esmased arvutused näitavad, et pärast 750 000 euro kulutamist võiks projekt anda paari aasta pärast juba 10 miljonit eurot käivet. Ennekõike oleksid edasimüüjateks ja -rentijateks naistekliinikud ja kunstviljastamisele spetsialiseerunud kliinikud.

Maailmas viiakse aastas läbi 1,5 miljonit kunstviljastamist, kuid ligi viie kuuendiku puhul rasedus katkeb. Anton usub, et mudelil on jumet ennekõike seetõttu, et seni pakuvad jälgimisteenust siiski vaid suured ülikoolid, kes on igaüks keskendunud oma parimale kompetentsile: kes vererõhu või kehatemperatuuri muutuste täpsusmõõtmisele, kes muule. Lisaks on need seadmed küllalt kohmakad igapäevaseks koduseks kasutamiseks. Life in U oleks aga kompleksne seade, mida saaks igaüks kodus ise kasutada ning mille peamine patareidel töötav monitor oleks rasedaga kaasas 24 tundi ööpäevas.

«Selline ärimudelite loomine ja mõtete genereerimine eri valdkonna ja eri kogemusega inimeste vahel annab alati võimaluse millegi erilise sünniks. Kuid arusaadavalt on meil veel pikk maa minna, et oma mudeli elujõus ka rahastajaid veenda,» märgib noor arvutimees avameelselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles