Suure veeavarii üleelanud Kose logistikakeskus katsetab uudset lekkepeatajat

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lekkiv veetoru.
Lekkiv veetoru. Foto: Ove Maidla / Postimees

Täna hommikul paigaldas Eesti idufirma EWG-Tech OÜ veelekke peataja päästeameti Kose logistikakeskusesse. Veelekke peataja tuvastab veelekke ning sulgeb veetorud automaatselt sekundite jooksul.

Veelekke peataja paigaldati just päästeameti Kose logistikakeskusesse, sest  suvel juhtus seal suur veeavarii. Nimelt purunes hoone teise korruse puhkeruumi köögis valamu survevoolik ja kuna see toimus nädalavahetusel jõudis vesi enne avarii avastamist voolata ligikaudu 12 tundi. Kahjustada said nii köögi sisustus kui ka esimesel korrusel tehnikute ruumi töölauad, arvutid ning ka väikevahendite lao inventar. «EWG-Tech OÜ arendatud toode on mõeldud just samalaadsete avariide kahjude ennetamiseks, sobis see lahendus meile ideaalselt ja me lubasime lahkelt neil oma esimese demopaigalduse teha Päästeameti Logistikatalituses,» ütles päästeameti logistikatalituse juhtivspetsialist Rein Vaheoja.

EWG-Tech OÜ on Tehnopoli Startup Inkubaatori idufirma, kes on arendanud välja uudse lahenduse veelekete peatamiseks. Arendatud toode koosneb kolmest komponendist – sensor tuvastab lekke, saadab signaali kontrollerile ning see omakorda sulgeb ventiili abil majja tulevad veetorud. Antud toote abil on võimalik ära hoida suuremaid veeõnnetusi. Toode tuleb müüki aasta teises pooles.

Ka kindlustusettevõtted näevad tootes kasulikkust koduomanikule. Salva Kindlustuse AS varakindlustuse osakonna juhataja Alver Kivirüüt ütles, et veekahjud kõige tõenäolisemad, mis kodus juhtuda võib. «Kahjude analüüs näitab, et sisuliselt iga kolmas kahju on seotud mõne purunenud toru ja seeläbi tekkinud veekahjuga. Lisaks oma kodule kipub vesi kahjustama ka naabrite vara, mis omakorda suurendab kahjustuste ulatust veelgi  tuues pahatihti kaasa ka naabritevahelise tüli,» rääkis Kivirüüt. «Näeme selles tootes üsna suurt abimeest, mis küll ei pruugi kahju täielikult ära hoida, kuid oskuslikult paigaldades suudab nii mõnegi kahju väikesena hoida.»

EWG-Tech OÜ asutajad on TTÜ magistri- ja doktoriõppe tudengid, kes ise kokku puutudes veeleketega tulid ideele hakata vähendama veeleketest tulenevaid kahjusid ja ajakulu. Ettevõte on tegutsenud üle poole aasta ning arendanud välja oma esimese toote – veelekke peataja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles