Hispaania töötusmäär tõusis ajaloolistesse kõrgustesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötu Andaluusia pealinnas Sevillas
Töötu Andaluusia pealinnas Sevillas Foto: SCANPIX

Olukord Hispaania troostitul tööturul läks läinud aasta viimases kvartalis veelgi viletsamaks: töötusmäär kerkis esmakordselt ajaloos üle 26 protsendi, tööd otsivate hispaanlaste arv hüppas aga 6 miljoni piirimaile.

Hispaania statistikaameti eilsete andmete valguses on välja joonistumas üha teravam kontrast riigivõlakirjadesse investeerijate kasvava usalduse ning reaalmajanduse allakäigu vahel.

Alates aasta algusest on Hispaania riigivõlakirjade vastu harjumatult suurt huvi üles näidatud – selge märk sellest, et turumeeleolud on muutunud Hispaania suhtes optimistlikumaks.

Samal ajal osutavad negatiivsed majandusnäitajad sellele, et töötusmäär kasvab ja majandusaktiivsus langeb.

Viimaste uuringute järgi on Hispaanias nüüd 5,97 miljonit töötut, 2012. aasta kolmanda kvartaliga võrreldes on lisandunud 363 000 tööotsijat.

Töötusmäär on kerkinud 25 protsendi juurest 26,02 protsendi tasemele, jäädes ELi lõikes alla vaid Kreekale. Taaskord olid põhiteguriks koondamised riigi- ja teenuste sektoris.

Kõige hapramas olukorras on Hispaania noorus – alla 25-aastaste hispaanlaste töötusmäär on käesolevaga kerkinud 60 protsendi peale.

«Töötuse kasv erasektoris on aeglustunud – aga see on ka ainus hea uudis,» ütles Madridi Carlos III ülikooli majandusprofessor Juan José Dolado. «Järgmise ülevaatega ületame me ilmselt maagilise 6 miljoni töötu piiri, mis oleks kõrgeim abivajajate arv kirjapandud ajaloos.»

Professor Dolado osutas ka sellele, et töötavate hispaanlaste arv on täna sama kui aastal 2003, kuigi elanikkond on tänu immigratsioonile oluliselt kasvanud. «See on kaotsiläinud kümnend,» ütles ta.

Ülaltoodule eelnes uudis, et Hispaania sisemajanduse kogutoodang langes 2012. aasta viimases kvartalis 0,6 protsenti. Rahvusvaheline Valuutafond ennustab riigile tänavuseks aga mullusest veelgi sügavamat majanduslangust.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles