Briti ärieliit astus Cameroni seljataha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister David Cameron
Suurbritannia peaminister David Cameron Foto: SCANPIX

Briti ärijuhid, nende hulgas Londoni börsi tegevjuht Xavier Rolet ja Standard Charteredi nõukogu esimees Sir John Peace, toetavad peaministri David Cameroni kava korraldada ELi liikmelisuse referendum.

Ajalehele The Times läkitatud kirjas kinnitavad 56 tööstus- ja finantsjuhti, et on Cameroniga ühel meelel: Britannia «suurim šanss edu ja kordaminekut kogeda on olla osa reformitud Euroopast».

Lisaks ülalmainitutele on kirjale oma käe alla pannud näiteks Diaego tegevjuht Paul Walsh, Xstrata tegevjuht Mick Davis ja Rolls-Royce’i nõukogu esimees Sir Simon Robertson.

Allakirjutanute sõnutsi vaevavad ettevõtjaid «Brüsseli koormad, mille hulk aina kasvab».

«Käes on hetk rõhuda paindlikule, konkurentsivõimelisele ELile, mis tooks töökohti ja kasvu kõikidele liikmesriikidele,» kirjutasid nad. «See tähendab ühisturu lõpuniehitamist ja bürokraatiakultuuri purustamist.»

Cameron ütles oma kolmapäevases Euroopa-kõnes, et tahab laiendada ühisturgu teenustele ning digi- ja energiasektoritele.

Äriliidrite sõnutsi teeb Cameron õigesti, kui üritab ELi seestpoolt reformida ning nad kirjutavad, et peaministri Euroopa-poliitika on «kasuks ettevõtlusele ja kasuks Briti tööhõivele».

«Meil on vaja uutmoodi suhet ELi sees, sellist, mida toetab demokraatlik mandaat,» rõhutasid nad, toetades täielikult Cameroni kõnet.

Kauaoodatud kõne võeti konservatiivide ridades hästi vastu, kuid teised erakonnad olid ettevaatlikumad ning hoiatasid, et ebakindluse külvamine ELi ridadesse võib peletada eemale investeeringuid.

Mõned ettevõtjad on aga väljendanud Cameroni kavaga seoses muret, et Suurbritannia võib kaotada juurdepääsu ühisturule ning ei saa enam kaasa rääkida konkurentsireeglite vallas.

Reklaamifirma WPP tegevjuht Sir Martin Sorrell ütles, et Cameroni samm «on järjekordne põhjus investeeringute edasilükkamiseks».

Ka mõned Euroopa liidrid on hoiatanud, et Britannia lahkumine võib majandust kahjustada. Nii lubas Prantsuse välisminister Laurent Fabius «rullida lahti punase vaiba» ettevõtjaile, kes sellisel juhul Britanniast põgenevad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles