Riigikogus tuleb VEB fondi uurimiskomisjon

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea Eesti juht Vahur Kraft.
Nordea Eesti juht Vahur Kraft. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu moodustab lähiajal VEB fondi tegevuse uurimiskomisjoni, parlamendifraktsioonid esitavad ühise eelnõu tuleval nädalal.

Sotsiaaldemokraatide riigikogufraktsiooni aseesimees Eiki Nestor ütles, et erikomisjon alustab tööd nii kiiresti kui võimalik.

Reformierakonna fraktsioon teatas neljapäeva hommikul, et toetab uurimiskomisjoni moodustamist. Ka teine valitsuspartei, IRL teatas neljapäeval toetusest komisjoni moodustamisele.

Reformierakond saadab komisjoni riigikogu liikme Väino Linde, kelle asendusliikmeks nimetati Kalle Jents. IRL nimetas uurimiskomisjoni Marko Pomerantsi, asendusliikmeks Priit Sibul.

Sotsid esitasid kaasfraktsioonidele uurimiskomisjoni moodustamise ettepaneku juba eile. Seni olid Reformierakonna liikmed suhtunud uurimiskomisjoni moodustamisse tõrjuvalt.

Ka Keskerakond on teatanud oma toetusest uurimiskomisjoni moodustamiseks.
«VEB fondi puudutavas on peamine maksimaalne võimalik selgus, absoluutse tõe väljaselgitamine oleks ilmselgelt ebareaalne küsimusepüstitus. Uurimisega edasi minekuks oleks kõige mõistlikum ära oodata Riigikontrolli audit, mille järel saab vajadusel tööd alustada vastav parlamendi uurimiskomisjon,» ütles Pomerants pressiesindaja vahendusel.

«Ei saa ju välistada, et Riigikontrolli auditi valmimise järel ei ole vajalik enam uurimisega edasi minna. Teisalt ei ole riigikontroll aga öelnud, millal nendepoolne audit valmis võiks saada. Seetõttu on võimalik, et juba paralleelselt riigikontrolliga peab tööd alustama ka riigikogu erikomisjon,» rääkis Pomerants.

Erikomisjoni moodustamiseks on vajalik lihthäälteenamus.

Eesti Panga audit, mis avalikustati eelmisel nädalal, leidis, et 1995. aastal on keskpank esitanud Vnešekonombankile valeandmeid Vene firma TSL International nõude kohta. Viinavabrikant Aleksandr Matti firma TSL International sai pärast selle kirja saatmist Vnešekonombankis külmutatud rahast kätte 32,3 miljonit dollarit. Eesti Pank abistas Matti ka hiljem, et raha kätte saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles