TJA soovib ministeeriumilt õiguslikku hinnangut «Pealtnägijas» demonstreeritud raadioside pealtkuulamise kohta

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiltelefoni pealtkuulamine. Fotolavastus
Mobiiltelefoni pealtkuulamine. Fotolavastus Foto: Mati Hiis/ SL Õhtuleht

Tehnilise järelevalve amet pöördus eelmisel reedel majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi poole seoses elektroonilise side seaduse tõlgendamise vajadusega osas, mis puudutab raadioside saladuse rikkumist. Pöördumise ajendiks on 09.01.2013 saates «Pealtnägija» demonstreeritud raadioside pealtkuulamine. 

Tehnilise järelevalve ameti hinnangul saab raadioside saladuse rikkumisena käsitleda juba ainuüksi situatsiooni, kus keegi kõrvaline isik teadlikult ja tahtlikult üritab saada/hankida informatsiooni raadiosides osalevate isikute ja/või nende poolt edastatava sõnumi kohta.

 

Näiteks «Pealtnägija» saates esitletud RAS1000 sidevõrgus toimuvate ühenduste puhul ei ole võimalik pealt kuulata konkreetset isikut, vaid üksnes juhuslikku ühendust. Tehnilise järelevalve amet on seisukohal, et igasugune raadiosides mitteosalevate isikute poolt raadiosidesse «sissemurdmine» on keelatud.

 

Tehnilise järelevalve ameti avalike suhete juht Anu Võlma selgitas E24-le, et TJA ei küsinud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi hinnangut selle kohta, kas Pealtnägijas näidatu kvalifitseerub väärteoks või mitte, vaid pöördus ministeeriumii kui elektroonilise side seaduse väljatöötaja poole, et saada õiguslik hinnang selles seaduses sätestatud raadioside saladuse sisu ja selle kaitsmise kohta üldiselt.

 

Käesoleva aasta 9. jaanuari «Pealtnägija» eksperiment tõestas, et 15 000 RAS 1000 sidelahendust kasutava Elioni kliendi telefonikõnesid saab üsna lihtsa vaevaga pealt kuulata ning selleks piisab suhteliselt odavast raadioskännerist.

 

Loo valmimise ajal hoiatas Elion «Pealtnägijat» korduvalt, et saatetegijad rikuvad oma tegevusega seadusi ja lisaks propageerivad õigusvastast käitumist. Reaktsioonina «Pealtnägija» loole saatis Elion 9. jaanuari hommikul välja kirjad kõigile RAS 1000 kasutajatele, milles selgitatakse olukorda ja lubatakse nad lähiaastatel üle viia uuele turvalisemale tehnoloogiale.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles