Ukraina sõlmib ajaloolise kildagaasilepingu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Simson

Ukraina kirjutab täna Davosis alla 10 miljardi dollarilisele kildagaasi uuringute ja tootmise lepingule Royal Dutch Shelliga, mis on suurim «ebakonventsionaalse» gaasi investeering Euroopasse.

Koostööleping, mis peaks saama allkirjad Ukraina presidendi Viktor Janukovõtši ja Shelli tegevjuhi Peter Voseri juuresolekul, tõotab kujuneda ülekaalukalt suurimaks välisinvesteeringuks Ukrainasse.

Riigi jaoks, mis on Vene monopoli Gazpromi olulisim välisklient, võib olla tegemist otsustava sammuga vähendamaks sõltuvust kalli Vene gaasi impordist.

Samuti võib leping lükata sisse uue hoo ebakonventsionaalse gaasitööstuse arendamise katsetele Euroopas, kus nn «frakkimine» on takerdunud keskkonnaaktivistide vastuseisu taha.

Hinnanguliselt peituvad Ukraina maapõues suuruselt kolmandad kildagaasivarud Euroopas.

Riik loodab rajada teed USA-stiilis kildagaasibuumile, mis on vormimas varasemast netoimportijast perspektiivikat gaasiimportijat.

Shell keeldus lepingut enne allkirjastamist kommenteerimast, kuid kinnitas, et Ukraina valitsus on selle heaks kiitnud. «Järgmine samm on selle allakirjutamine asjassepuutuvate osapoolte poolt,» ütles firma.

Ameerika kaubanduskoja president Ukrainas Jorge Zukoski nimetas lepingut «paradigma nihkeks Ukraina jaoks». «See on suur samm energiasõltumatuse suunas,» ütles Zukoski.

Hinnanguliselt on Shelli lepingut puudutavas maardlas Ukraina idaosas lausa 4 triljonit kuupmeetrit maagaasi ja metaani.

Lepingu kohaselt võib Shell alustada uuringutega juba tänavu, esimene investeeritav summa on 400 miljonit dollarit.

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles