Analüütik: tulumaksuvaba osa palgast ongi ajale jalgu jäänud

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Võrk
Andres Võrk Foto: Peeter Langovits

Praxise analüütik Andres Võrk ütles, et valitsuse eesmärk tõsta tulumaksuvaba miinimumi on igati loogiline, sest suhtena palka pole see viimasel aastakümnel nii madal olnud.

Võrk rääkis intervjuus Vikerraadiole, et maksude ülesanne pole pelgalt riigieelarvesse tulusid saada, vaid maksudega suunatakse inimeste ja ettevõtete käitumist ja vähendatakse ebavõrdsust, vahendab ERR Uudised.

Ebavõrduse vähendamise meetmele pole Eesti suurt tähelepanu pööranud. «Kunagi võrdlesime uuringus 19 riiki ja neist lausa 16 olid sellised, mis jagasid maksusüsteemi kaudu tulusid rohkem ümber kui Eesti,» lausus Võrk.

Analüütiku sõnul on siiski igati loogiline, et madalama sissetulekuga inimesi pole mõtet suurelt maksustada, sest sotsiaaltoetuste näol peab riik selle tagasi maksma.

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnutsi peab maksuvaba miinimumi tõus olema järgmine tulumaksukergendus päras seda, kui maksumäär alaneb 2015. aastal 20 protsendile.

Ka Majanduskoostöö- ja arengu organisatsiooni (OECD) märkis mullu oktoobris avaldatud raportis, et Eestis on väiksema sissetulekuga inimeste maksumäär teiste riikidega võrreldes kõrge ning seepärast tasuks kaaluda maksuvaba miinimumi tõstmist.

Praegu on tulumaksuvaba tulu 144 eurot kuus ehk 1728 eurot aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles