Eesti ettevõtted julgevad jälle müüa ja riskida

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS-i Krediidiinfo asedirektor Alar Jäger.
AS-i Krediidiinfo asedirektor Alar Jäger. Foto: Peeter Langovits.

Krediidiinfo maksekäitumise statistikast selgub, et kõrge krediidiriskiga osakaal on tõusnud masueelsele tasemele ehk 19 protsendini. Krediidiinfo asedirektor Alar Jägeri sõnul annab see tunnistust, et ettevõtted julgevad taas oma kaupu müüa ja riske võtta.

Masu tippajal oli kõrge krediidiriskiga iga kolmas ettevõte, kuid praegune number näitab Jägeri sõnul, et majanduse normaalne elurütm on taastunud. «Ettevõtted julgevad jälle areneda, investeerida ja inimesi tööle võtta,» ütles ta.

Riigile on ettevõtted võlgu 74 miljonit eurot ja see võlgnevus on samuti ligi viiendiku võrra. Võlgnevused on kõige rohkem kasvanud finants- ja kindlustussektoris, teenindus- ja meelelahutusettevõtetes ning veonduses ja laondusest. Kinnisvarafirmad on aga jõudsalt maksuvõlgu vähendanud. Eelmise aasta teisel poolel oli riigile võlgu 5950 ettevõtet.

Jägeri sõnul ilmneb, et maksuvõlgadega on kõige enam hädas mikroettevõtted ja ka keskmised ettevõtted. «Keskmise suurusega ettevõtetel on tihti väga suured kohustused ja vähe mänguruumi,» ütles Jäger.

Maksehäired ehk äripartnerile võlgu olemine kasvas aastaga 11,6 protsenti ja kokku olid ettevõtted partneritele võlgu 122 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles