Analüüs: Eesti positsiooni IKT ja e-riigi indeksites on võimalik parandada

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvuti.
Arvuti. Foto: Liis Treimann

Mõttekojal Praxis valmis IKT Demokeskuse tellimusel analüüs, kus hinnati Eesti positsiooni tugevusi ja nõrkusi kahes maailma juhtivas IKT indeksis. Analüüsist selgub, et kuigi indeksid on maailmas laialt tunnustatud, on nende metoodikas palju ebatäpsusi, mis mõjutavad ka Eesti positsiooni.

Analüüsis hinnati Maailma Majandusfoorumi ja ÜRO e-valitsuse arengu indekseid ning anti soovitusi, mida on vajalik teha selleks, et Eesti positsiooni vaatlusalustes võrdlushinnangutes parandada.

«Riigi võimekus ja usaldusväärsus sõltub suuresti sellest, kuivõrd suudab riik kasutada info- ja telekommunikatsioonitehnoloogiast (IKT) tulenevaid tehnoloogilisi võimalusi majanduse ja ühiskonna arendamiseks,» selgitas analüüsi juht, Praxise hindamisekspert Katrin Pihor. «Riigi vastavat võimekust kajastav eksperthinnang mõjutab seejuures oluliselt riigi atraktiivsust välisturgudel nii eksportöörina kui investeeringute sihtriigina.»

«Paraku ei kajastu Eesti senine panus IKT arendusse piisavalt Eesti positsioonis maailma juhtivates IKT kasutamist hindavates indeksites,» märkis Pihor ja lisas, et pigem on olukord vastupidi - Eesti koht näiteks Maailma Majandusfoorumi e-valmiduse indeksis on viimastel aastatel isegi mõnevõrra langenud.

Analüüsist selgus, et indeksiga seonduvad probleemid jagunevad kaheks: esiteks mõjutavad tulemusi indeksi metoodikast tulenevad tegurid ja teiseks Eesti IKT arenguvajadusi puudutavad tegurid. Esimese puhul on indeksikomponendi madal väärtus tingitud indeksi metoodika eripäradest ning Eestil ei ole oma IKT arendustegevusega võimalik komponendi väärtust otseselt mõjutada.

Eesti IKT Demokeskuse tegevjuhi Indrek Vimbergi sõnul mõjutavad rahvusvahelised e-indsekid usaldust riigi ja ettevõtete osas.

«Meie tõene positsioneerimine e-teenuste turul on olulise tähtsusega Eesti IT-sektori ettevõtete jaoks. Ekspordil välisriikidesse, lisab Eesti infoühiskonna edulugu firmadele usaldusväärsust ja tõsiseltvõetavust, mis näiteks avalikku sektorisse müügil on eriti kriitilise tähtsusega ning sellest oleneb meie võimekus ennast välisriikides edukalt pakkuda,» selgitas Vimberg.

Osa indeksite koostamisel küsitakse tagasiside otse Eesti ettevõtjatelt

«On äärmiselt oluline, et küsitluste valimitesse sattunud Eesti ettevõtjad teaksid, milline mõju nende arvamusel indeksi koostamisse on,» toonitas Vimberg ja lisab, et küsitluses osalejad peaksid suhtuma vastamisse ja vastustesse täie tõsidusega ning olema seal juures objektiivsed.

Analüüsi autorid soovitavad aktiivsemalt informeerida ka rahvusvaheliste indeksite koostajaid Eesti eripäradest ning alustada IKT seiresüsteemi väljaarendamist Eesti siseselt.

«Nii oleks võimalik luua baas Eesti e-arengu hindamiseks, mille käigus omandatud kogemuse alusel saaks teha argumenteeritud ettepanekuid ka ülemaailmsete indeksite koostajatele,» rõhutas Pihor.

Selliste indikaatorite väljaarendamiseks, lisaks ka indeksite koostajatega koostöö korraldamiseks ja sisuliste arenguvajaduste lahendamiseks on IKT sektori ja riigiasutuste esindajate vahel kokku lepitud ühise tegevuskava koostamine. Selle valmistab ette ja elluviimist jälgib juhtrühm, mida juhib riigikantselei strateegiabüroo infoühiskonna nõunik Siim Sikkut.

«Tahame, et Eesti koht rahvusvaheliselt jälgitavas indeksites kajastaks meie e-Eesti seniseid saavutusi paremini – ja teisalt tahame oma puudustega tegeledes uute saavutusteni jõuda infoühiskonna arengus,» ütles Sikkut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles