Odava kauba teevad lapsed

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prismas müügil oleva purustatud tuunikala konservi valmistamisel on tõenäoline alaealiste tööpanus.
Prismas müügil oleva purustatud tuunikala konservi valmistamisel on tõenäoline alaealiste tööpanus. Foto: prismamarket.ee

Soome uuringufirma tuvastas, et nende jaekettides müüdavate omamärgitoodete loomiseks on kasutatud Kagu-Aasia lapstööjõudu.

Soomes lahvatas eile skandaal, kui sõltumatu organisatsiooni Finnwatch avaldatud raportist selgus, et põhjanaabrite juhtivate kaubakettide omamärgi- ehk private label’i toodete valmistamisel on rängalt rikutud inim- ja tööõigust.

Probleemid on seotud Tais toodetud tuunikalakonservide ja ananassimahla kontsentraadiga, tõsisemaid rikkumisi leiti Pirkka, Rainbow’ ja Eldorado märki kandvat mahlakontsentraati valmistavates Natural Fruiti tehastes.

Finnwatchi uurijate intervjuudest tehastes selgus, et neis kasutatakse laialdaselt lapstööjõudu ja illegaalseid immigrante. Lisaks peavad töötajad tegema päevas viis kuni kümme ületundi ja neile makstakse väga väikest palka.

«On tavaline, et üleväsinud töötajad nutavad, jäävad tööpostil magama või minestavad,» seisab raportis. Ka haiguse korral ei tohi töötaja ületundide ajal lahkuda ilma juhi kirjaliku nõusolekuta. Vastasel juhul kaotavad nad kogu päeva tasu.

Töötasu on aga tehastes nii väike, et sellest ei piisa ellujäämiseks, mistõttu töötajad on huvitatud ületunnitööst. Seda vaatamata asjaolule, et ka selle eest makstakse vähem kui seaduses sätestatud.

«On kahetsusväärne, et tuntud rahvusvahelised kontsernid teevad koostööd nii tõsiste probleemidega ettevõtetega,» lausus Finnwatchi juht Sonja Vartiala, lisades Helsingin Sanomatele, et esmase lahendusena ei tuleks näha koostöö lõpetamist. Tema sõnul tuleb teha kõik sealsete töötingimuste parandamiseks ja kogu protsessist avatult rääkida.

Prisma omanikfirma S-ryhmä ja konkureeriv kaubanduskontsern Kesko kinnitasid, et on juba asunud Finnwatchi raportis kirjeldatud probleeme lahendama. S-ryhmä keskorganisatsiooni SOK vastutustundliku ettevõtluse juht Lea Rankinen kinnitas Helsingin Sanomatele, et probleemiga tegeldakse. Natural Fruitiga on koostöö katkestatud kuni olukorra lahendamiseni ja edaspidi tuuakse ananassimahla kontsentraati Soome vaid BSCI (sotsiaalsetele nõuetele vastavuse – toim) auditeerimise läbinud või mõne muu rahvusvahelise sertifikaadi saanud ettevõtetelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles