Lähiväljaside ei ole ainult mobiilimaksete tulevik

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähiväljaside kasutamine Prantsusmaal Caenis jalgpallimängu pileti ostmiseks.
Lähiväljaside kasutamine Prantsusmaal Caenis jalgpallimängu pileti ostmiseks. Foto: SCANPIX

Tulevikus on üha rohkem seadmeid varustatud NFC ehk lähiväljaside toega, mis pakub lõputult võimalusi tarbijate igapäevaelu hõlbustamiseks, kirjutab CNET.

NFC (i.k near-field-communication) ehk lähiväljaside on tehnoloogia, mis lubab seadmetel turvaliselt ja lihtsalt omavahel väiksemahulisi andmehulki vahetada. Andmevahetuses osalevad seadmed peavad olema varustatud spetsiaalse NFC kiibiga ning ühenduseks olema üksteisest mitte kaugemal kui paar sentimeetrit. Tavaliselt toimib NFC kahe seadme omavahelisel puutel, millega vahetatakse näiteks krediitkaardi-, transpordipileti-, ostukupongi- või ka näiteks pressiteatega seonduvaid andmeid.

NFC-st on seni loodetud mobiilimaksete uut teeloojat ning füüsiliste krediitkaartide «surma», kuna ideaalis võiks saada suvalise poe kassas maksta ka NFC-toega telefoniga vastavat seadet puudutades. Erinevatel põhjustel ei ole see võimalus aga siiani massidesse jõudnud.

Selle kuu alguses toimunud tarbeelektroonika messil CES Las Vegases demonstreeriti aga täiesti uusi võimalusi NFC-tehnoloogia igapäevaseks kasutamiseks. Lähiväljaside tugi oli  lisaks telefonidele olemas erinevatel esitletud kõlaritel, kaameratel, teleritel, külmikutel ja visiitkaartidel, Panasonic oli selle lisanud isegi oma riisikeetjatele.

Koduseadmete puhul on võimalik nutitelefonid NFC abil sellega suhtlema saada ning seejärel vastava rakenduse abil neid kaugelt juhtida. Näiteks on võimalik ise veel kontoris viibides pesumasin kodus tööle panna.

NFC-l on palju eeliseid teiste ühendustehnoloogiate ees. Näiteks Bluetoothi abil kõlareid nutitelefoniga ühendades tuleb läbi teha mitu erinevat sammu, enne kui lahendust kasutada saab, NFC puhul aitab ühenduse loomiseks ainult ühest viipest või puutest.

Samuti saab seda kasutada ka mitteelektroonilistelt esemetelt, näiteks postritelt info saamiseks, seda juhul, kui need on varustatud passiivsete NFC-siltidega. Passiivsed NFC sildid ei vaja töötamiseks akusid ning need on väga odavad, seega on neid pea kõikjal võimalik massiliselt kasutada. Lähiväljasidetoega nutitelefon saab passiivsete NFC siltidega suhelda, saates läbi sama kommunikatsioonitehnoloogia sildile energiat kahepooleks suhtlemiseks.

Las Vegases kaheksat hotelli ja kasinot omav Caesars Entertainment on selle võimaluse juba nutikalt oma äris tööle pannud. Ettevõte on oma asutustesse paigaldanud üle 4500 passiivse NFC-sildi, mille abil on külastajatel võimalik saada infot mänguõpetuste, ajakavade ning restoranimenüüde kohta. Muidugi on neil võimalik lähiväljasidet kasutades osta ka erinevaid pileteid.

NFC pole aga perfektne tehnoloogia ning kuna see vajab suhtluseks seadmete peaaegu füüsilist puudet, ei asenda see WiFit ega Bluetoothi näiteks sisustriimimise puhul. Samuti on probleemiks ka lähiväljaside kasutavate erinevate brändide seadmete kohatised omavahelised ühilduvusprobleemid, mille on põhjustanud kõigi suuremate tehnoloogiaettevõtete soov harjutada tarbijaid just enda kaubamärgiga tooteid kasutama.

Samas leiavad turuanalüütikud, et mida populaarsemaks lähiväljaside tarbijate seas saab, seda suurem on tõenäosus, et suurimad tootjad lepivad kokku ühtses standardis, mis lubaks tehnoloogiat probleemideta brändide vahel ristkasutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles