Ojasaar: inimesi nn kastitõstjatena kasutavad ettevõtted on hukule määratud

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehasetööline. Pilt on illustratiivne.
Tehasetööline. Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Ansu / Postimees

Teenusmajanduse koja uue Yrjö Ojasaare sõnul on ettevõtted, kus töö seisneb endiselt millegi paremalt vasakule tõstmises, hukule määratud.

«Praegu majanduses toimuvad muutused on sarnased sellega, mis toimus 1920. aastatel, kui põllumajandust hakati mehhaniseerima: varem lõigati vilja käsitsi või hobustega, siis hakati kasutama kombaine. Fordi vabrikus ei kandnud inimesed enam asju vasakult paremale, vaid tööle hakkasid tootmisliinid,» rääkis Ojasaar..

Meil Eestis on väga palju töötuid inimesi, eriti noorte hulgas. Astronoomilised arvud tulenevadki Ojasaare sõnul sellest, et me oleme muutumas tööstusmajandusest teenusmajanduseks. Ja kui hakatakse liine automatiseerima ja pannakse tööle robotid, siis on 40 töötajast vaja nelja. Ja need neli peavad tegema täiesti teistsugust tööd. «Tänapäeva sinikrae ei käi enam mutrivõtmega mutreid keeramas, vaid istub arvuti taga ja juhib sealtkaudu tootmisliini tööd,» ütles ta. «Meil on väga palju inimesi, kelle teadmised ja oskused olid veel mõnda aega tagasi ajakohased, kuid mõned aastad hiljem ei ole enam turul kedagi, kes neile nende oskuste eest maksaks. Kui vanasti keeras mees mutreid, siis nüüd on automatiseeritud liin ja sinna ei tohigi mutrivõtmega ligi minna.»

See ettevõtja, kes räägib, kuidas ta ei leia tööle meest, kes tõstaks kasti paremalt vasakule, ei ole valmis konkureerima rahvusvahelistel turgudel, ütles Ojasaar. Kui ettevõte baseerub veel sellel, et inimesed kannavad asju edasi-tagasi, siis on see firma määratud surmale, see on vaid aja küsimus. Sest isegi väikesed koduettevõtted kasutavad juba robotiseerimist. Et olla konkurentsis, tulebki elimineerida kõik need töökohad, kus mehed veel midagi tõstavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles