Majandusmagister: Eesti maksusüsteem viitab feodalismile

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmapank (vasakul) ja Rahvusvaheline valuutafond (keskel ja paremal).
Maailmapank (vasakul) ja Rahvusvaheline valuutafond (keskel ja paremal). Foto: AFP / Scanpix.

Majandusmagister Einar Eiland annab Eesti maksukoormusele hävitava hinnangu.

Eesti maksukoormus jääb alla vaid Itaaliale, ulatudes 67,3 protsendini, ja Eesti maksutõus on toimunud just viimaste aastate jooksul, analüüsib Eiland väliseestlaste portaalis Estonian World Review Maailmapanga aruannet. Sama uuringu 2010. aasta versioon näitab maksukoormuseks vaid 49,6 protsenti. Tavakodanikule teeb autori sõnul olukorra eriti valusaks see, et maksutõus on toimunud just majanduslanguse perioodil.

Autor toob välja ka selle, et keerukas maksusüsteem ja sealhulgas ka kaudne maksustamine on majandusele negatiivse mõjuga. Teisisõnu: lihtne maksusüsteem soodustab majandust. Eestis on kaudsete maksude osakaal suur ja maksusüsteem seetõttu keeruline. Eesti kuulub kõrgelt maksustatavate riikide hulka koos Itaalia, Prantsusmaa, Belgia, Austria ja Rootsiga

«Madal ühistegevusvõime ja kõrged maksud viitavad varjatud elitaarse feodaalkorra levikule Eestis,» lõpetab Eiland analüüsi.

Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna peaspetsialist Elo Madiste kommenteeris Eilandi väiteid järgmiselt:

Maksukoormuse mõõtmiseks kasutatakse reeglina maksude suhet riigi sisemajanduse kogutoodangusse (SKT). Uuringus hinnatakse ettevõtluskeskkonda ja ettevõtte makstavaid makse, mistõttu ei anna see ülevaadet erinevate riikide maksukoormusest, vaid näitab ainult seda osa maksudest, mis on ettevõtte kanda. Riik, kus töötaja maksab ise oma palgast kõik või enamuse tööjõumaksudest, näib selles uuringus madalama maksukoormusega, sest neid makse ei ole ettevõtte maksukohustuste hulka arvestatud, ehkki töötajale makstava palga suurust mõjutavad selles sisalduvad maksud igas riigis.

Maksukoormuselt SKT-sse on Eesti olnud OECD liikmesriikide seas keskmisel tasemel, jättes endast tahapoole nii Suurbritannia, Luksemburgi, Hollandi, Prantsusmaa kui ka Soome, Norra, Rootsi ja Taani, kes on maksukoormuse tasemelt kõige kõrgemal. Sama aasta andmed, mida hindas ülal kirjeldatud uuring, näitavad Eesti maksukoormuse taset suhteliselt madalana ehk 32,8 protsenti SKT-st, samas kui Taanil on see näitaja 48,1 protsenti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles