Kümmel: kas Kallasel, Kraftil ja Lipstokil oli Hanssoni vabandamise järel natukenegi häbi?

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Kümmel.
Toomas Kümmel. Foto: Kalev Lilleorg / Õhtuleht

Ajakirjanik Toomas Kümmel küsis, kas Siim Kallasel, Vahur Kraftil ja Andres Lipstokil oli Eesti Panga presidendi Ardo Hanssoni VEB fondi asjus pressikonverentsi ajal tehtud vabanduse järel natukenegi häbi.

«Eesti Panga pressikonverentsi emotsionaalne kõrghetk oli, kui Ardo Hansson Eesti Panga nimel eesti rahva ees vabandas. Sellel hetkel mõtlesin, huvitav, kas Siim Kallasel, Vahur Kraftil, Andres Lipstokil on natukenegi häbi. Vastuse sain järgmisel päeval, 17. jaanuaril kui lugesin Läänemaa uudistest, et Haapsalu reformierakondlik linnavalitsus esitas linna aukodaniku kandidaadiks Andres Lipstoki,» rääkis ajakirjanik Toomas Kümmel Kuku raadio «Keskpäevatunnis».

«Pangad, kellel jäi raha Moskvasse kinni, Eesti maksumaksja rahaga päästeti ära, aga nende pankade hoiustajad visati sellesse VEB fondi, mille kohta ütles ilusti üks selle fondi idee autoreid Urmas Kaju, et VEB fondi sertifikaat võrdub miilitsa poolt ruudulisele paberilehele kirjutatud tõendiga, et sind on paljaks röövitud,» sõnas Kümmel.

«32 miljonit dollarit, mis oli Eesti Panga ja vabariigi valitsuse nõue, selle eest saadi 10-12 protsenti ja anti mingile suvalisele viinavabrikandile Venemaalt, kes läks ja tegi selle rahaks, kellel polnud sellele mitte mingisugust õigust, sellele Aleksander Matile on see nõue sisuliselt kingitud,» kirjeldas Kümmel.

«Ta paistab, et on ainus inimene, kes on VEB fondist saanud raha kätte ja selle oma huvides ära kasutanud,» sõnas ajakirjanik Priit Hõbemägi.

«Mind ei huvita niivõrd see, et need inimesed, kelle raha sinna jäi, selle tagasi saaksid, see on eelkõige nende probleem, vaid pigem huvitavad mind need inimesed, kes selle sigadusega on olnud seotud,» rääkis Kümmel.

«See raha selle Vene firma poolt kanditi sealt Vene välismajanduspangast välja aastail 1998–1999, täpselt enne Eesti parlamendivalimisi,» meenutas ta.

«Enne 1999. aasta valimisi sündis kummaline firma nimega R-hooldus. Sellel oli kolm omanikku: Siim Kallas, Märt Rask ja Andres Lipstok, see tegeles Reformierakonnale valimisraha kogumisega, majandusaasta aruannet ei esitatud kummalgi aastal, kõik tehingud toimusid sularahas, see keha anti kellelegi üle,» rääkis Kümmel.

«Mis sai selle firma omanikest? Ühest sai Eesti Panga president, teisest riigikohtu esimees, kolmandast Euroopa volinik,» loetles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles