Ärilinnakus valmivad viljad

, Technopolis Ülemiste müügidirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ärilinnakud pakuvad neljale seinale ja katusele lisaks julgustavaid saatusekaaslasi, ühiseid arutelusid, aga ka tugiteenuseid, mis aitavad alustavatel ettevõtetel hoogu koguda.
Ärilinnakud pakuvad neljale seinale ja katusele lisaks julgustavaid saatusekaaslasi, ühiseid arutelusid, aga ka tugiteenuseid, mis aitavad alustavatel ettevõtetel hoogu koguda. Foto: Technopolis Ülemiste

Kriis mõjus külma dušina, mis pesi meid puhtaks, lõi pildi selgeks ja andis värskust – paljudes inimestes tärkas nii ettevõtja vaim, kirjutab Technopolis Ülemiste müügidirektor Marko Madismäe Postimehe erilehes Kinnisvara ja Ehitus.

Kriis oli tegelikult meile ilus kingitus. Viimaste aastatega on Eesti ettevõtlusaktiivsus aina kasvanud – SEB Panga andmeil luuakse iga 50 tööealise elaniku kohta Eestis üks ettevõte.

2012. aasta esimesel poolel loodi aasta varasemast 35 protsenti rohkem ettevõtteid teenusesektoris ja 15 protsenti info-sideteenusettevõtteid. Kinnisvaraarendajana tekib neid numbreid nähes küsimus: mida teha, et kasv ei kahaneks, et äsja sündinud ettevõtted ellu jääksid ja kasvaksid? Iga loodud firma on ju vesi meie veskile.

Teenindades ettevõtteid, töötades nendega koos, olles ettevõtete sünni, kasvu, languse ja viljalõikamise juures, oleme hakanud mõistma, et ainult moodne, hea vaatega büroo pole ettevõtete jaoks esmatähtis.

Olulisem on terviklik keskkond, mis soosib ettevõtlust ja võimaldab rahulikult oma põhitegevusele keskenduda, sest igal sammul on olemas tugiteenused. Tekib küsimus, mis teeb keskkonna terviklikuks? Meie arvates koosneb tervikliku keskkonna vundament mitmest väärtusest.

Büroost jääb väheseks

Üks meie põhiväärtustest on paindlikkus. Praegune majandusruum muutub tohutu kiirusega – see, mis kehtis eile, ei pruugi kehtida enam täna, ja see, mis kehtib täna, ei pruugi kehtida homme. Samasuguse kiirusega muutuvad ka ettevõtte vajadused äriruumide järele.

Üürileandjal lasub suur vastutus – ta peab olema valmis ja võimeline rahuldama kliendi ruumivajadusi, sest vastasel korral võib ta olla kasvupiduriks. Äri kasvades võetakse töötajaid juurde, mis omakorda tähendab, et vajatakse lisaruume.

Kui üürileandjal puuduvad võimalused, on ettevõte sunnitud otsima endale uue kodu. See aga tähendab automaatselt kulusid, ja mitte väikseid, samuti nõuab kolimine tohutut energiat ning võtab tähelepanu põhitegevuselt. Ülemiste Citys kehtib reegel hoida vaba pinda vähemalt 5 protsendi juures, et kliendid saaksid vaevata laieneda. Kui meie büroohoonete täitumus jõuab 95 protsendini, alustame uue maja ehitamist.

Teiseks leiame, et üürnikust ettevõtjale on oluline toimiv tugiteenuste võrgustik ning igapäevaste teenuste olemasolu. Näiteks Technopolis toetab Ülemistes äriarendusteenustega ettevõtete käivitamist, nende arengut ja kiiret kasvamist – viime ettevõtjad kokku potentsiaalsete klientide, uute strateegiliste partnerite ja investoritega.

Terviklik töökeskkond

Samuti innustame uusi ettevõtteid, toetades ja tehes juba kuuendat aastat järjest tihedat koostööd Ajujahi programmiga. Oleme alustavate ettevõtete seas väga hästi vastu võetud üritustesarja «StartSmart!» üks elluviijatest ning korraldame Technopolis Ülemiste ettevõtete omavaheliseks kohtumiseks, kogemuste vahetamiseks ja uute teadmiste saamiseks mõeldud hommikusi Technopolis Business Breakfast’i seminare.

Alustava ettevõtte äriplaani elluviimiseks on võimalik nõu ja abi saada ka meie linnakus tegutsevast ettevõtlusinkubaatorist, kust saab ettevõte endale liitudes personaalse konsultandi, võimaluse konsulteerida erialaspetsialistidega, praktilisi koolitusi ja ekspordialast nõustamist.

Kasvuettevõtete kiire arenemise toetamiseks korraldame Soomest alguse saanud tunnustatud üritustesarja «MoneyTalks», mis viib kokku täiendavat rahastust vajavad ettevõtted ja rahvusvahelised investorid. Samuti pakume kapitali kaasamise alast nõustamist – Technopolisel on Soomes pikaajalise kogemusega riskikapitali kaasamise konsultantide meeskond, kes nõustab ka Ülemiste City idufirmasid ja kasvuettevõtteid.

Pakume ka võimalust olla osa Technopolise rahvusvahelisest teenuste ja ärikeskkonna võrgustikust, leida hõlpsamalt väliskontakte ning siseneda Soome ja Venemaa turgudele, kus Technopolis samuti tegutseb.

Kolmandaks, mis pole aga vähem tähtis, on mõista, et ettevõtted koosnevad inimestest, kelle rahulolule mõeldes tekitame rõõmsama ja lojaalsema töökeskkonna – ärilinnakus on inspiratsiooni ammutamiseks ja puhkamiseks kaunis roheala.

Eelmisel aastal avasime rattamaja, kuhu saab keskkonnasõbraliku liikumisvahendi turvaliselt parkida. Linnakus alustas tööd lasteaed, mis säästab lapsevanematele iga päev minimaalselt tund aega, mis kaugemal asuva lasteaia puhul kuluks lihtsalt sõidule. Riiete keemiline puhastus, autoteenindus ja -rent, toidutänav – kõik need on väikesed detailid, mis säästavad aega ning muudavad töökeskkonna mugavamaks.

Klastrikultuur

Terviklik ja inspireeriv ärikeskkond ei tähenda mitte ainult juhuse tahtel ühte majja sattunud ärisid, vaid kooslust, kus ettevõtted suudavad vastastikku üksteisele kasulikud olla. Nii peavad suuremate bürookomplekside haldajad iga üürniku puhul järjest enam mõtlema, millist lisaväärtust pakub konkreetne ettevõte teistele ettevõtetele ja kuidas mõjub see bürookompleksi ettevõtluskeskkonnale tervikuna.

Technopolis Ülemistes asub kokku üle kahesaja ettevõtte rohkem kui kolme tuhande töötajaga. 80 protsenti neist ettevõtetest tegeleb teadmistemahuka ettevõtlusega, ligi 60 neist on IT- ja sidetelekommunikatsiooni ettevõtted, kes on moodustanud ka oma klastri.

Töökeskkonna arendaja edu sõltub sellest, kui hästi läheb klientidest ettevõtetel. Mida rohkem teeme koostööd kliendiga, mida rohkem mõtleme kliendi töötajatele, mida rohkem püüame tähelepanu suunata kliendi vajadustele, seda edukamad oleme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles