Prokurör: maadevahetuse advokaadid venitavad

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maadevahetuse advokaat Leon Glikman ja prokurör Laura Feldmanis Tallinna ringkonnakohtus istungi vaheajal.
Maadevahetuse advokaat Leon Glikman ja prokurör Laura Feldmanis Tallinna ringkonnakohtus istungi vaheajal. Foto: Mihkel Maripuu

Riigiprokurör Laura Feldmanis rääkis Tallinna ringkonnakohtu istungil, et maadevahetuse kohtuasja kaitseadvokaadid venitavad istungeid. «Kaitsjad ei ole kohtuprotsessi suhtunud hoolivalt,» ütles ta.

«Kaitsjad on kohtuprotsessil esitanud uuesti ja uuesti samu küsimusi, samu taotlusi ja nõudnud uuesti ja uuesti juba uuritud tõendite uurimist,» rääkis Feldmanis. «Kaitsjad on kohtulikku uurimist venitanud.»

Harju maakohus mõistis kohtualused mullu juunis õigeks, kuid prokurörid kaebasid asja ringkonnakohtusse, kus taotlevad süüdimõistmist või asja uut arutamist maakohtus.

Feldmanise hinnang advokaatide käitumisele oli üks osa prokuröride apellatsioonist, mida nad kahel päeval ringkonnakohtu istungil esitasid. Eelnevalt oli kohtualuse Tarmo Pedjasaare kaitsja Jüri Leppik taotlenud kogu asja tühistamist. Ringkonnakohus ei lükanud taotlust tagasi, vaid lubas selle kohta oma arvamuse kujundada otsuse tegemisel.

«Mõistlik menetlusaeg on ületatud,» ütles Leppik Postimehele paar päeva tagasi. Tõepoolest, praegu on 2013. aasta jaanuar, kuid asja uurimine sai alguse juba 2005. aastal, mõne kohtualuse salajane pealtkuulamine aga veel aasta enne seda ühe teise kriminaalasja raames.

Feldmanis ütles oma kõnes, et prokuratuuri hinnangul pole kriminaalmenetluse lõpetamine põhjendatud. «Maadevahetuse kriminaalasi on keskmisest keerukam, sest kuritegu on toime pandud mitme käitumisaktiga, tehtud on mitu tegu ja kokkulepet aastail 2000–2006 või 2003–2006,» rääkis ta. «Tõendeid on palju, sest kohtualused on äärmiselt varjanud hüvede saamist.»

Otsekui kinnituseks Feldmanise sõnadele oli kohtunik Meelika Aava sunnitud kolmapäeva hommikul advokaat Leppikut korrale kutsuma, sest see esitas aina uuesti taotluse uurida mobiilifirmade logifaile, milles kajastuvad salajase pealtkuulamise andmed.

Kohtuniku sõnul käitub Leppik kummaliselt, sest nõuab tutvumist tõenditega, millega advokaadid said tutvuda juba maakohtu istungil. Aava palus Leppikul vaidlemine lõpetada, sest kohus on niikuinii lubanud hinnata salajase pealtkuulamise seaduslikkust.

Maadevahetuse süüasjas on eraisikutena kohtu all Toomas Annus, Kalev Kangur, Tullio Liblik, Tarmo Pedjasaar, Villu Reiljan, Ester Tuiksoo ja Eina­r Vettus ning juriidiliste isikutena Merko Ehitus (praeguse nimega Järvevana), ELL Kinnisvara (Merko, praeguse nimega Riverito tütarfirma).

Asi jõudis avalikkuse ette 2006. aasta oktoobris, kui kapo mitmel ärimehel ja maa-ameti tollasel peadirektoril Kalev Kanguril käed raudu pani, kahtlustades neid looduskaitsepiirangutega kruntide vahetamisel riigimaaga pistise andmises ja võtmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles