Swedbank: euribor on oma põhja saavutanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Tamla.
Kristjan Tamla. Foto: Peeter Langovits

Eesti inimesi ja ettevõtteid enim mõjutav intressimäär, kuue kuu euribor on Swedbanki analüütikute hinnangul saavutanud oma madalaima taseme, kuid ilmselt jääb edaspidi madalatele tasemetele.

Kuue kuu euribor ilmselt uut põhja ei saavuta ja hakkab väga aeglaselt tõusma, jäädes siiski ajalooliselt madalale tasemele, ütles Swedbanki Balti investeerimiskeskuse analüüsi osakonna juhataja Kristjan Tamla kolmapäeval panga värsket majandusprognoosi tutvustades.

Kolmapäeval langes pankadevahelise rahaturu intressimäär kuue kuu euribor 0,001 protsendipunkti 0,34 protsendini. «Oleksin üllatunud, kui see oleks aasta pärast üks protsent või kõrgem,» ütles Tamla.

Swedbanki hinnangul Euroopa Keskpank pigem (EKP) ei langeta lähema kahe aasta jooksul oma baasintressimäära, mis muid euroala rahaturu intressimääru mõjutab. Tänavu 5. juulil otsustas EKP nõukogu langetada baasintressimäära 0,25 protsendipunkti võrra ajalooliselt madalaimale tasemele ehk 0,75 protsendile.

Turud ootasid kuni EKP nõukogu möödunud nädala neljapäeval toimunud istungini keskpangalt tänavu veel ühte intressilangetust, kuid nüüd hakkab see ootus Tamla sõnul hajuma.

Likviidsus, mille EKP on pangandusse suunanud, suudab lühema tähtajaga intressimääru madalal hoida pikemat aega, ütles Tamla.

Euriboriga on seotud suur osa eluasemelaenudest Eestis. Euribori intressimäärad kujunevad iga päev keskmise intressimäärana 44 panga hinnangute põhjal, kui kõrget intressimäära pangad peaksid maksma pankadevahelisel euroala hoiustamise turul. Euribori intressimäärade kujundamises osaleb 37 euroala panka, kolm panka ülejäänud Euroopa Liidust ja neli mujalt maailmast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles