ELilt oodatakse täna reitinguagentuure piiravat seadusandlust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks maailma kolmest mõjukamast reitinguagentuurist Moody´s.
Üks maailma kolmest mõjukamast reitinguagentuurist Moody´s. Foto: SCANPIX

Euroopa seaduseandjad peaksid täna heaks kiitma uued reeglid reitinguagentuuridele, mis piirab nende võimalusi muuta oma suva järgi riikide reitinguid.

Euroopa Parlament peaks täna pärast pikki läbirääkimisi heaks kiitma juba novembris valmis saanud esialgse variandi reitinguagentuure piiravast seaduseandlusest, ütlesid ELi ametnikud Wall Street Journalile.

Tegemist on kolmanda regulatsioonide kogumikuga, mis reitinguagentuuridele pärast majanduskriisi algust määratud on. Agentuurid langesid kriitikatule alla pärast seda, kui nad andsid parimaid hindeid toodetele, mis hiljem põhjustasid suuri kahjumeid mitmetele USA ja Euroopa pankadele.

Kolm peamist agentuuri - Moody's Investors Service, Standard & Poor's Ratings Services ja Fitch Ratings – vihastasid poliitikuid ka otsusega langetada mitme Euroopa Liidu liikmesriigi hinnet liidu majandus- ja võlakriisis.

Uus seadusandlus keskendub viiele asjale. Esiteks püüdele vähendada reitingute automaatset kasutamist finantsasutuste ja ELi institutsioonide poolt. Teiseks tahetakse vähendada domineerivate agentuuride mõjujõudu. Lisaks tahetakse piirata juhuseid, mil agentuurid võivad liikmesriikide reitinguid langetada ning muuta lihtsamaks firmade kohtusse andmine. Viiendaks tahetakse lõpetada reitingute andmine väärtpaberitele, mis on väljastatud suuromanike poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles