Eesti Panga uue maksete süsteemi hanke võitis Prantsuse firma

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Eesti Panga mullu septembris algatatud hanke jaemaksesüsteemi ühtse euromaksete piirkonna (Single Euro Paymets Area,SEPA) tingimustega kooskõlla viimiseks parimaks pakkumuseks osutus prantsuse ettevõtte STET (Systèmes technologiques d’échange et de traitement) pakkumine, teatas keskpank.

Keskpanga kinnitusel lubab pakkumine, et pankadevahelised maksed hakkavad Eestis liikuma kiiremini ja muutuvad pankadele soodsamaks kui tänases keskpanga jaemaksesüsteemis ESTA. Ühtlasi võimaldab pakkumine suurendada süsteemi tööpäevade arvu. Viimane tähendab seda, et pankadevahelised maksed saaksid toimuda ka nädalavahetusel.

STETi pakutava lahenduse kohaselt muutub maksete hind kommertspankadele kuni kolmandiku võrra soodsamaks võrreldes tänase ESTA hinnaga (3 eurosenti makse kohta). Lisaks on võimalik tõsta nii arvelduste kiirust pankade vahel kui ka pikemalt pankade vahel arveldada. STETi pakutava lahenduse kaudu on võimalik arveldada SEPA kreedit- ja otsekorraldusi vastavalt 2014. aasta veebruarist kehtima hakkavatele uutele nõuetele. 

Keskpanga teatel on uut teenust võimalik edukalt käivitada aga vaid juhul, kui sellega liituvad kõik Eestis tegutsevad kommertspangad.

Keskpank tutvustab uut pakkumist kommertspankade esindajatele homme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles