Juht, tunne oma inimeste loomupäraseid kalduvusi!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Novi Arengukeskus kirjutab oma blogis, kuidas juhina erinevate isiksustetüüpidega rakendades võib saavutada paremaid töötulemusi vähema tööstressiga.

C.Jung on uurinud isiksusetüüpe ning tema uuringute põhjal on välja töötatud MBTI analüüs. See on maailmas enimkasutatud ja põhjalikult uuritud meetod, mis aitab paremini mõista oma loomulikku mõtlemis- ja tegutsemisviisi.

Loomupäraste kalduvuste teoorias on eeldus, et kalduvused ei saa olla ühetugevused, sest vastasel korral peaks inimene alati tegema teadliku valiku, et millist neist ta antud olukorras kasutab. See teeks mõtlemise liiga aeglaseks ja väsitavaks. On märksa kergem reageerida olukorrale teatud sisemise mustri järgi, mida muudetakse vaid juhul, kui see ei vii soovitud tulemuseni.

Näiteks muutuste korral aktiviseeruvad inimesed erinevatel etappidel:
Osad meist on visionäärid. Visionäärid on introvertsed, aga omavad võimet olla oma ajast ees. Nemad panevad aluse peaaegu kõikidele uuendustele.

Teised jälle algatajad. Algatajad armastavad muutusi. Nad ei kahtle edasiliikumises, kui neil on mingi plaan ja nägemus eesseisvast. Algatajad motiveerivad ja kaasavad teisi inimesi muutustega  ühinema.

Kolmandad on läbiviijad. Läbiviijad teevad asjad otsejoones ära. Nad avaldavad oma arvamust spontaanselt ja reageerivad kiiremini, kui mõtlevad. Läbiviijad viivad muutused reaalselt ellu. 

Ja meie seas on olulisel kohal ka lõpetajad. Lõpetajad on muutuste ankurdajad. Nad süttivad suhteliselt aeglaselt uutele ideedele, aga nad realiseerivad ja lõpetavad need ideed, mida teised on algatanud ja millega nad lõpuks on kaasa läinud.

Reeglina inimesel on üks neist kalduvustest tugevamini arenenud, kui teised. 

Kuidas see teadmine võiks kasu tuua?

Parem enda ja teiste mõistmine – näiteks kui oled algataja, siis üksluised tööülesanded on sinu jaoks äärmiselt väsitavad. Paljud tööd, mis ametinimetuse järgi peaks otsustus-ja valikuvabadust sisaldama, hõlmavad endas ka märkimisväärsel hulgal rutiine (statistika koostamine, aruanded, kontroll). Kui pole võimalus seda töömahtu juhtida või delegeerida, siis tuleks sellise töö valikuga olla ettevaatlik. See võib peatselt viia tööstressini.
 
Samuti ei tasu ärrituda kolleegi peale, kes sinu meelest kuidagi vedu ei võta. Või vastupidi inimese peale, kellel on pidevalt tarvis midagi muuta ja uuendada. Ta ei saa teisiti – see on tema loomuses. Parem kasutada tema tugevusi, et ühiseid eesmärke saavutada.

 Kui töötad meeskonnas, siis on kasulik teada, milliseid rolle keegi kannab ning vastavalt ka tööülesandeid jagada. Igas meeskonnas pole tarvis kõiki rolle. Näiteks auditi meeskonnas võib visionääre olla vähem, kui tootearendusmeeskonnas. Küll aga reeglina ühes ettevõttes peaksid olema esindatud erinevad inimesed – on vaja nii uute sihtide ja ideede väljamõtlemist, muutuste algatamist, teostamist ja ankurdamist.
 
Kui oled ettevõtja või juht, siis saad parandada töö tulemust sellega, et võtad oma tiimi inimesed, kes sind täiendavad, mitte ei ole sinuga sarnased. 

Samuti üksi ettevõtet alustades saad olla ettenägelik. Kui näiteks teostamine ei ole sinu loomupärane tugevus, siis see ei tähenda, et sa kindlasti teeksid seda halvasti. See lihtsalt võtab sinult rohkem energiat, kui mõnelt teiselt, kelle loomupäraste kalduvustega see haakub. Sellisel juhul tasub planeerida ettevõtte areng nii, et võimalikult ruttu saaksid selle osa tööst edasi anda ning tegeleda töödega, milles sina tugev oled.

Kujutame ette, et ühte väikesesse ettevõttesse satuvad tööle kõik visionäärid. Neil on omavahel tore suhelda, sest nad mõistavad üksteist hästi. Uusi ideid on palju ja nad näevad tulevikupilti, aga ükski idee ei realiseeru. 


Või siis firmat, kus kõik teevad kvaliteetselt oma tööd,  aga uuendusi ja muutusi ei toimu. Samas aeg areneb ja nõudmine-pakkumine samuti – mis neist viie või kümne aasta pärast  saab? Paljud võimalused võivad jääda kasutamata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles