Millised olid CESi säravaimad tähed?

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sony Xperia Z.
Sony Xperia Z. Foto: Sony

Las Vegases Consumer Electronics Showl (CES) esitletud tooteid ei ole võimalik üles lugeda. Neid on tuhandeid. Paljud neist meedias kajastust ei leia, kuid on ka neid, mis ajakirjanikke ja analüütikuid rohkem paeluvad. Lisaks teleritele püüdsid tähelepanu nii mõnedki mobiiltelefonid, süle- ja tahvelarvuti hübriidid, ent ka külmkapid ja autode meelelahutussüsteemid.

Mobiiltelefonide poolest oli CES tavapäraselt vaikne, sest enamik tootjaid näitab oma uusi mudeleid veebruaris Barcelonas peetaval Mobile World Congressil. Küll aga esitles Las Vegases oma uut telefoni Sony – sel on nimeks Xperia Z.

See telefon on justkui ettekuulutus, millised on kuu pärast esitletavad telefonid. Neil on viietolline Full-HD-ekraan, telefoni käitab neljatuumaline protsessor ning sellega saab tänu 13-megapikslisele kaamerale teha säravaid pilte. Võib kindel olla, et selliseid telefone saab Barcelonas päris palju näha.

Puutetundliku Windows 8 tulek on loonud soodsa pinnase süle- ja tahvelarvuti hübriidide tulekuks. Märkimisväärne on näiteks Lenovo ThinkPad Helix. Maailma suurimaks arvutitootjaks kerkinud Lenovo on sellesse mudelisse pannud kõik, mis panna õnnestub.

Välimus võib petta – see pole lihtsalt väikese ekraaniga odav arvuti, vaid võimas töömasin, mille eemaldatav ekraan sobib tahvelarvutina kasutamiseks ja millel on igati tasemel klahvistik sülearvutina kasutamiseks. Nutikas klaviatuuri kinnitussüsteem peidab endas jahutussüsteemi, mis lubab sülearvutina kasutades protsessoril eriti kõrgetel tuuridel tööd teha. Ei puudu ka puutepliiats, NFC-tuli ja 4G-andmeside. Ühesõnaga: kõik on olemas.

Tähelepanuväärseid uudiseid tuli ka auto­maailmast. Nii Ford kui ka General Motors teatasid, et avavad oma autodes kasutatava «infotainment»-süsteemi tarkvaraarendajatele. See tähendab, et peale telefoni saab rakendusi hakata paigaldama ka autosse. Loodetavasti ei hajuta need sõites autojuhi tähelepanu.

Või siis tuleb vaadata isesõitvate autode poole, mida CESil demonstreeris näiteks Audi­. Ettevõte töötab välja autot, mis kutsumise peale ise parkimiskohalt sinu juurde sõidab. Samuti näitasid autotootjad süsteeme, mis senisest paremini juhi tegevust jälgivad ja ohu puhul sekkuvad.

Messilt ei puudunud ka kõrgtehnoloogilised külmkapid. Samsung näitas internetiga ühendatud külmikuid, milles kasutusel programm Evernote Food. Selle abil saab jälgida, mis külmkapis on, milliseid toite selle varuga valmistada saab, ja loomulikult seda kõike virtuaalselt sõpradega jagada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles