Advokaat taotleb maadevahetuse kohtuasja lõpetamist

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ringkonnakohtus jätkuva maadevahetuse protsessi kohtualused Tullio Liblik (vasakult) ja Villu Reiljan ning vandeadvokaadid Aivar Pilv (kaitseb Villu Reiljanit), Üllar Talviste (kaitseb Einar Vettust) ja Leon Glikman (kaitseb Toomas Annust ja temaga seotud firmasid) eilse istungi vaheajal kohtu garderoobis.
Ringkonnakohtus jätkuva maadevahetuse protsessi kohtualused Tullio Liblik (vasakult) ja Villu Reiljan ning vandeadvokaadid Aivar Pilv (kaitseb Villu Reiljanit), Üllar Talviste (kaitseb Einar Vettust) ja Leon Glikman (kaitseb Toomas Annust ja temaga seotud firmasid) eilse istungi vaheajal kohtu garderoobis. Foto: Mihkel Maripuu

Viidates liiga pikaks veninud kohtumenetlusele, taotleb maadevahetuse ühe kohtualuse Tarmo Pedjasaare kaitsja Jüri Leppik kogu asja tühistamist.

Vandeadvokaat Leppik esitas oma taotluse eile Tallinna ringkonnakohtus, kus algas maadevahetuse asja uus arutamine. Kohus ei lükanud taotlust tagasi, vaid lubas selle suhtes oma arvamuse kujundada otsuse tegemisel.

«Mõistlik menetlusaeg on ületatud,» ütles Leppik Postimehele. «Mõistlik menetlusaeg on määratlemata, kohus peab selle sisustama.»

«Sisustama» tähendabki seda, et kohtul tuleb otsustada, kas peaaegu üheksa aastat tagasi alguse saanud kaitsepolitsei uurimine keskkonnainvesteeringute raha asjus, millest lõpuks kasvas välja maadevahetuse kohtuasi, on veninud juba sedavõrd pikaks, et tuleks lõpetada. Vastavad kaasused on Euroo­pa kohtupraktikas ka olemas.

Maadevahetuse kohtuasi jõudis avalikkuse ette 2006. aasta oktoobris, kui kapo mitmel ärimehel ja maa-ameti peadirektoril Kalev Kanguril käed raudu pani, kahtlustades neid looduskaitsepiirangutega kruntide vahetamisel riigimaaga pistise andmises ja võtmises.

Harju maakohtu kohtunik Valeri Lõõnik leidis mullu juunis, et kohtualused tuleb kõikides süüdistustes õigeks mõista. Ta toetus otsust tehes peamiselt menetlusnormide rikkumisele: telefone kuulati pealt ebaseaduslikult, samuti tehti vigu arvutitest materjalide võtmisel ja raamatupidamise ekspertiisi tegemisel.

Kuna sel teel kogutud tõendid olid Lõõniku hinnangul ebaseaduslikud, ei hakanud kohus süüdistuse sisu hindama. Tõendeid ju polnud.

Tallinna ringkonnakohtus arutavad asja kohtunikud Meelika Aava, Sten Lind ja Pavel Gontšarov. Eilne päev kulus istungi ettevalmistamisele, taotlustele ja poolte kemplemisele tõendite kasutatavuse üle. Istungit juhtiv kohtunik Aava märkis, et uusi asjaolusid pole pärast maakohtu istungit ilmnenud.

Harju maakohtu istungite joviaalne, üliõpilasmalevalik suhtumine oli eile ringkonnakohtu saalis asendunud tõsise meeleoluga. Kolmeliikmelise kohtukoosseisu paremal ja vasakul käel istusid süüdistajad ja kohtualused oma advokaatidega. Kuna istekohti nappis, oli kohtualune Villu Reiljan võtnud koha sisse otse kohtunike vastas, istungi kuulajatele mõeldud pinkide rivi esimese rea keskel.

Riigikogu liige Ester Tuiksoo ja ärimees Tullio Liblik teatasid, et ei soovi osaleda istungitel, mis on planeeritud praegu enam kui kahele nädalale. Kohus lubas neil lahkuda. Aga Villu Reiljan, kes kaotas maadevahetuse pärast nii ministriportfelli kui ka terve erakonna (Rahvaliidu – toim), samuti üheks Eesti jõukamaks ettevõtjaks peetud Toomas Annus peavad kohal olema.

Täna alustavad riigiprokurörid Laura Feldmanis ja Inna Ombler apellatsiooni ettekandmist, soovides juba nimetatud kohtualustele lisaks ka ärimees Einar Vettuse süüdimõistmist altkäemaksu saamises ja andmises maadevahetuse tehingute pärast.

Prokurörid tahavad kohtule tõestada, et kohtualuste salajased pealtkuulamised olid tehtud seaduslikult ja sellega kogutud tõendeid tuleb arvestada.

Vandeadvokaat Leon Glikman märkis, et tema kaitsekõne, mis lükkab ümber kõik prokuröride väited, on 400 lehekülge paks.

Glikman taotleb kohtult ka luba kõikide jälitustoimingute materjalidega uuesti tutvuda. Ennekõike on küsimärgi all Tallinnas maa-ameti naabruses Kamikadze pubis toimunud vestlus, kus Reiljan ja Annus rääkisid pensionisambast ehk varjatud osalusest ühes Merko kinnisvaraprojektis.

Maadevahetuse saaga

•    2004. aastal hakkas kapo jälitama ettevõtjaid, et saada kinnitust väitele, et keskkonnainvesteeringute tegemisel annavad poliitikuid ärimeestele siseinfot. Asja uurimine jõudis ummikusse.

•    Seejärel võtsid uurijad luubi alla keskkonnaministri Heiki Kranichi eestvõttel seadustatud looduskaitsemaade tehingud, kus valitud grupp ärimehi tegi ülitulusaid vahetustehinguid riigiga.

•    2006. aastal vahistati Kalev Kangur, Tullio Liblik, Tarmo Pedjasaar ja Einar Vettus. Villu Reiljan oli sunnitud ministrikohalt tagasi astuma. Hiljem muutus pistise saamise süüdistus altkäemaksu süüdistuseks. Väidetavalt põhjusel, et viimase kui raskema kuriteo aegumistähtaeg on pikem.

•    2012. aastal leidis Harju maakohus, et kõik kohtualused tuleb õigeks mõista, kuid prokuratuur viis asja ringkonnakohtusse.

Kohtualused:

•    Eraisikud Toomas Annus, Kalev Kangur, Tullio Liblik, Tarmo Pedjasaar, Villu Reiljan, Ester Tuiksoo, Einar Vettus.

•    Juriidilised isikud Merko Ehitus (praeguse nimega Järvevana), ELL Kinnisvara (Merko, praeguse nimega Riverito tütarfirma).

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles