Java on mõistlik veebilehitsejates välja lülitada või arvutist eemaldada

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sülearvuti. Foto on illustreeriv.
Sülearvuti. Foto on illustreeriv. Foto: Postimees.ee

Riigi infosüsteemi ameti infoturbeintsidentide käsitlemise osakonna CERT infoturbe ekspert Triin Nigul ütles veebilehitsejates kasutatava Java tarkvara turvalisusprobleeme kommenteerides, et Java pole arvutikasutajatele hädavajalik tarkvara, küll aga kasutavad seda pahalased ning selle väljalülitamise asemel võiks kaaluda ka lausa selle eemaldamist arvutist.

«Java on tarkvara, mida kasutati varem erinevate veebilehitsejate ja operatsioonisüsteemide paremaks koostööks. Praeguseks tavakasutaja veebilehitseja Java tarkvara ei vaja, küll aga kasutavad seda pahalased arvuti nakatamiseks,» selgitas Nigul.

«Java on küberkurjategijate hulgas populaarne, kuna võimaldab kasutajale märkamatut ligipääsu erinevatele operatsioonisüsteemidele. Java olemasolu nõuavad tänapäeval vähesed veebilehed. Seega võiks Java väljalülitamise asemel kaaluda ka selle eemaldamist arvutist, mida soovitatakse näiteks turvatarkvara tootja Websense 2013. a turvaennustuses. Kui vajadus Java kasutamiseks on möödapääsmatu, tuleks Javat nõudvate veebilehtede jaoks seadistada teine veebilehitseja, mida tavaliselt ei kasutata,» lisas ta.

Inglisekeelset juhendit, kuidas oma veebibrauseris Java välja lülitada, näeb siit.

Kuigi Java arendaja Oracle andis pühapäeval välja hädaabi-uuenduse oma Java 7 versioonile, pole see uuendus tarkvaraspetsialistide sõnul piisav, et personaalarvuteid häkkerite küberrünnakute eest kaitsta, kirjutas täna Reuters.

USA Department of Homeland Security ning mitmed arvutiturbe eksperdid väitsid eelmise nädala neljapäeval, et häkkeritel on õnnestunud leida internetibrauserite kasutatavas Java tarkvaras turvaauk, mille abil on võimalik installeerida arvutitesse pahavara. See on juba praegu lubanud neil läbi viia identiteedivargusi ning luua nakatunud arvutitest robotvõrgustikke, mille abil erinevaid veebikeskkondi rünnata.

Java on programmeerimiskeel, mis lubab programmeerijatel luua tarkvara vaid ühte kooditüüpi kasutades, töötades olenemata operatsioonisüsteemist (Windows, OS X või Linux) pea kõikidel arvutitel.

Ühte Java versiooni kasutatakse veebibrauserites interneti sisuni pääsemiseks, teised eraldiseisvad versioonid installeeritakse otse personaalarvutitesse, serverarvutitesse või teistesse seadmetesse, nende hulgas näiteks telefonidesse, veebikaameratesse ja Blu-Ray mängijatesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles